piątek, 24 lipca 2015

Jak zrobic papryke na zime

Papryka jest niezwykle zdrowa, a zakonserwowana stanowi doskonały dodatek do serów, wędlin, kanapek i dań obiadowych. Możemy się nią raczyć przez całą zimę. Przekonaj się, że zrobienie papryki marynowanej wcale nie jest trudne. Poznaj przepis na marynowaną paprykę.


Każdą połówkę kroimy na 3-części.

Myjemy, osuszamy na sicie. Do każdego słoika wkładamy ząbek czosnku i po tyle samo pozostałych przypraw. Do wyparzonych słoiczków układamy kawałki papryki. Wodę należy zagotować razem z cukrem, octem i solą. Może mi ktos powiedzieć jak zrobic botwinkę w słoiki?


Widziałam taki przepis ponad rok temu na smakerze, ale miałam juz za duże buraczki więc nie robiłam a teraz nie mogę znaleźć tego przepisu. Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.

Nadszedł czas na przetwory z papryki. Skoro marynowaną paprykę można wykorzystać na wiele różnych s Zobacz więcej. Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek pysznej marynowanej paprykia szczególnie w zimowe popołudnie. Teraz jest najlepszy czas na jej przygotowanie.


Polecam i zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. W czasie pasteryzacji papryka robi się za miękka,a w zalewie ładnie skruszeje. Włożyć do czystych i suchych słoików. Przepis na papryka konserwowa. W tym roku jednak na targu kupiłam okazyjnie sporo kolorowej papryki i postanowiłam włożyć.


Leczo z cukinii w słoikach. Jak zrobić leczo na zimę? Doskonale leczo smakuje późnym latem i jesienią, gdy pomidory i papryka jest najt Zobacz więcej. Anyzkowo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Anyżkowo.


Całe (z nasionami ) papryki układamy w słoiku. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy minut. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na papryke na zime.

Na ostrą papryczkę musimy uważać. Najlepiej brać się za jej obróbkę w rękawiczkach lub później bardzo dokładnie umyć ręce, nie dotykając niczego, w szczególności twarzy. Na koniec zalewamy wszystko jeszcze gorącą zalewą, zostawiając centymetr luzu od brzegu słoików, i zakręcamy. Po tym czasie należy je ostrożnie wyciągnąć i postawić do góry dnem. Usunąć z papryk gniazda nasienne i wewnętrzne błonki.


Paprykę należy umyć, następnie dobrze osuszyć. Można pokroić na większe lub mniejsze kawałki (w zależności od przeznaczenia) i obrać ze skórki. Skórka i tak odejdzie w przygotowywaniu papryki na ciepło – więc wybór należy do ciebie. Rozpocznij od przygotowania zalewy. Gdy zalewa się gotuje, pokrój cukinię na niezbyt grube plastry.


Wszystko wymieszaj i zagotuj. Pokrojoną cukinię i przyprawy wkładaj do wyparzonych słoików. Powoli już zapominamy jak to było kiedyś, kiedy praktycznie wszyscy robili przetwory na zimę i zapasy na zimę.


Taka sytuacja była, że po prostu trzeba było robić przeróżne zaprawy w słoikach od których uginały się półki w piwnicach i spiżarkach. Teraz wykonywanie przetworów na zimę to można powiedzieć, ze awangarda w kuchni i wykonują je osoby głównie po to aby w zimie. Przede wszystkim (ale to wiedzą wszyscy) papryka jest dobrym źródłem witaminy C. Zajadam ją więc często na surowo do kanapki z pastą z roślin strączkowych, aby zwiększyć wchłanianie żelaza z nich pochodzącego. Skoro papryka ma sporo witaminy C, to najlepiej jeść ją na surowo, aby zachować jej jak najwięcej.


Pieczona papryka to coś wspaniałego. Robię z niej zupy, sosy, sałatki. Dlatego, żeby nie czekać za każdym razem aż się upiecze, a potem dłubać się ze zdejmowaniem skórek, postanowiłam wpakować ją do słoików i zalać oliwą, jak suszone pomidory:) Do tego kilka innych aromatów i czerwone słoiczki powędrowały na półkę w szafce, gdzie dumnie się prężą w towarzystwie. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy cieszyć się pyszną sałatką przez całą zimę, nie obawiając się o ich stan.


Faszerowane papryki stanowią idealną propozycje na obiad. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają dużego wysiłku. Ich jedyną wadą jest to, że znikną z talerza równie szybko co się pojawią. Znakomita kompozycja przypraw i dobrej jakości mięso są kluczem do sukcesu tej potrawy. Smakują wyśmienicie i bez wątpienia zaskoczą aromatem nie tylko was, ale również waszych.


Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów. Najbliższy uroczysty posiłek przygotuj na grillu. Potrawy przyrządzone w ten sposób zyskują wyjątkowy aromat, zwłaszcza jeśli użyjesz specjalnego drewna do grillowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty