wtorek, 21 lipca 2015

Przepis kotlety mielone

Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron przełożyć kotlety do garnka lub naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić do rozgrzanego do 1stopni C piekarnika, na około minut. Unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą w środku idealnie miękkie. Kotlety mielone szpikuje się suszonymi pomidorami, oliwkami, serem, niezliczonymi ziołami i polepszaczami.


Ale zapominamy o tym prawdziwym, domowym mielonym. Dzisiaj absolutna klasyka. Tak sobie myślę, że to właśnie k otlety mielone z cebulą są najbardziej znanym daniem obiadowym w Polsce. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Rozgrzej na patelni łyżki oleju, włóż cebulę, lekko posól i często mieszając smaż na średnim ogniu aż lekko się zeszkli.


Odstaw do przestudzenia. Wszyscy lubimy pyszne mielone, z chrupiącą skórka i pulchnym środkiem. Jeśli ty również marzysz o skwierczących mielonych wprost z patelni, kieruj się prostymi zasadami, a wtedy sukces gwarantowany.


Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielonego? Formować kotlety dowolnej wielkości,maczając ręce w wodzie. Smażyć na patelni na tłuszczu,na obie strony.


Cebulę obierz, drobno posiekaj. Włóż mięso do miski i dodaj posiekaną cebulę. Dołóż dokładnie odciśniętą z mleka lub wody bułkę. Kajzerki moczę w mleku, odciskam w dłoniach.


Przepis kotlety mielone

W maszynce do mielenia mięsa nakładam średnie lub drobne sito mielę mięso z odciśniętymi bułkami. Lubicie tradycyjne polskie przepisy? Wykradliśmy recepturę na najlepsze kotlety mielone od babci jednej z naszych redaktorek. Jeśli jednak szukasz inspiracji na urozmaicenie ich podstawowej wersji, polecamy poniższy przepis na mielone z pieczarkami i żółtym serem.


Oczywiście, kaloryczność mogą zwiększyć dodatki - gdy serwujesz kotlety mielone z serem lub kotlety mielone z pieczarkami, musisz liczyć się z większą ilością kalorii. Aby danie stało się bardziej dietetyczne, przygotuj kotlety mielone z piekarnika. KOTLETY MIELONE Z OGÓRKAMI - PRZEPIS NA OBIAD - przepyszne i cudownie soczyste kotlety. Polecam na dzisiejszy obia są przepyszne!


Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku i doskonale doprawione – takie powinny być idealne kotlety mielone. Pomimo zmieniających się trendów kulinarnych - mody na sushi, dania kuchni chińskiej, włoskiej lub tajskiej – kotlety mielone nieustannie cieszą się sympatią smakoszy i regularnie pojawiają się w naszym rodzimym, obiadowym menu. Najlepszy przepis na mielone wieprzowe wg mojej mamy. Mielone z czosnkiem lub cebulą i majerankiem. W Małopolsce są one nazywane sznyclem.


Przepis na Kotlety mielone. Sama bardzo lubię mielone. Prawidłowo przygotowane kotlety mielone są chrupiące, soczyste i aromatyczne. Z masy mięsnej nabierałam łyżką kawałki, obtaczałam z mące i formowałam kotlety.


Nagrzałam piekarnik do 170stC (dolna grzałka). W głębokiej patelni (najlepiej żeliwnej) rozgrzałam olej (ok cm), wkładałam kotlety, smażyłam z obu stron na brązowy kolor. Kliknij, aby zobaczyć przepis Klasyka w kuchni :) Składniki: 5g. Dla niektórych są nawet smaczniejsze, gdyż nie są takie tłuste jak tradycyjne mielone. Pieczone kotlety mielone - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Bułki namaczamy w mleku. Do miski przekładamy mięso mielone wbijamy jajka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Sprawdź, jak szybko przygotować smaczny i zdrowy obiad dla Twojej rodziny. Kotlet mielony z ryby Kotlec Zobacz więcej. Wiecie o tym, że przyczyniacie się w ten sposób do mordowania niewinnych zwierząt.


Nie wystarczy Wam sam bułka namoczona w ciepłej wodzie, obrana cebula drobno posiekana i umyta natka pietruszki? Przejdźcie na kotlety mielone wegetariańskie! Są zdrowsze i mniej kosztowne. Domowe kotlety mielone, u mnie podawane zawsze z tłuczonymi ziemniakami (ewentualnie po prostu ugotowanymi) i z sałatka z buraczka lub burakami zasmażanymi. Tradycyjne kotlety mielone, jak u babci, przygotowane z mięsa wieprzowo-wołowego, rumiane, soczyste w środku.


Jeśli szukasz przepisu na kotlety mielone, takie polskie, klasyczne, to to jest właśnie ten przepis :) Jak u was podaje. Wsypać kucharka, mielony pieprz czarny, bułkę tartą, posiekany koperek, dodać gęstą śmietanę i ręką dokładnie wyrobić. Z masy uformuj kotlety, obtaczaj je w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju (jeśli nie chcesz, aby kotlety były zbyt tłuste lub boisz się, że je przypalisz, możesz zaraz po obsmażeniu z obu stron przełożyć je do naczynia żaroodpornego i do piekarnika o temperaturze 1stopni na 12–minut).


Pamiętaj, że mięso nie może być zbyt chude - jeśli takie będzie, kotlety będą i się będą rozpadać podczas smażenia i co najgorsze, będą miały nieco papierowy smak. Tłuszczu powinno mieć nie mniej niż jedną dziesiątą. Proponuję przepis na proste kotlety mielone, nawiązujące oczywiście do tej drugiej opcji.


Proste kotlety mielone są smacznym i sytym daniem i zapewniam Was, że od tej chwili, będą się kojarzyć z najlepszym domowym jedzeniem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty