Masę makową połączyć z jajami,mąką ziemniaczaną,dodać aromat i bakalie. W garnku zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia,stopniowo dodawać mak. Gotować,aż zgęstnieje,ciągle mieszając. Gorącą masą makową przełożyć przekrojony biszkopt,można polać polewą. Biszkopt to przede wszystkim podstawowe ciasto na spody do tortów.
Latem zaś stanowi delikatną bazę do ciast z różnorodnymi owocami, kremami i galaretką. Ciasto biszkoptowe powstaje głównie na bazie jaj, mąki pszennej (najczęściej tzw. tortowej) i cukru. Swoją puszystość zawdzięcza głównie pęcherzykom powietrza, które wprowadzane są do niego w trakcie ubijania jajek.
Biszkopt nasączyć owocową herbatą i posmarować całą masą makową i rozprowadzić masą po całości i przykryć drugim biszkoptem, nasączyć i zrobić polewę czekoladową. Jajka trzeba odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki lub przynajmniej włożyć je na kilka minut do ciepłej wody. Wszystkie składniki ciast biszkoptowych muszą mieć pokojową temperaturę. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu biszkopt, który zwykle robię z owocami sezonowymi, tym razem z masą makową. Lista przepisów na biszkopt z masą makową z puszki z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! W rondlu stopić tłuszcz, dodać masę makową, wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia masy. Przełożenie : Biszkopt przekroić na lub krążki, zależnie od tego jak bardzo nam wyrósł i przełożyć masą makową.
Tarta, która zachwyca wyglądem. Nie jest prosta w przygotowaniu, ale gwarantujemy warto poświęcić czas na jej zrobienie, smak wynagrodzi wszelkie trudy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta z gotową masą makową. Biszkopt makowy to świetna podstawa do wielu ciast świątecznych. Można go przełożyć zwykłym kremem lub przygotować wspaniały tort świąteczny np z masą makową.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Do formy przełożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez minut. Gdy masa makowa się piecze przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to gwarancja domowego wypieku, którego wykonanie jest jak najbardziej uproszczone. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Zrobienie samodzielnie masy makowej to coś, czego wiele osób się obawia i wydaje się to im nieziemsko trudne i pracochłonne, wobec czego kupują gotowca w puszkach.
A zupełnie niesłusznie, bo masa makowa wcale nie jest jakaś wymagająca. Na pewno nie da się przekroić na tylko na warstwy. W sumie jest bardzo dobry. Masa z serkiem mascarpone jest super.
Zanim położyłam masa na spód dałam dżem z czarnej porzeczki świetnie komponuje się z masa i tortem makowym. Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dostaję od Was informacje, że nie wszędzie można go dostać.
Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Oto mój najlepszy przepis na super roladę drożdżową z masą makową. Tego pysznego makowca szykuję zazwyczaj na Święta, jednak warto skusić się na taki wypiek również na inne okazje. To prosty i szybki przepis na makowiec.
Nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.