Przekładana sosem bolońskim i beszamelowym, zapiekana z parmezanem lasagne, posmakuje każdemu i sprawdzi się na niemal każdej imprezie :-) Przygotowanie lasagne bolognese najlepiej rozłożyć w czasie. Duży garnek sosu bolońskiego możemy nastawić już dni wcześniej. Do sosu beszamelowego dodawałam też gałkę muszkatołową i szafran (bardzo go lubię w tym połączeniu), ale wówczas sos nie był już idealnie biały, choć ciekawie doprawiony. Do sosu w dzisiejszej lasagne dodałam świeżą cebulkę (bez podsmażania) i świeże zioła.
Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy.
Cannelloni ze szparagami zapiekane z sosem beszamelowym i serem. Wegetariańska lasagne bolognese. Lasagne z wegetariańskim sosem bolońskim bez mięsa. Lasagna z warzywami, z soczewicą, bez mięsa. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową).
Udekorować bazylią i podawać. Smaczny, biały sos beszamelowy idealnie komponuje się z gotowanymi i zapiekanymi warzywami, np. Można podawać go też do mięs i ryb, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.
Ma łagodny smak i jasny kolor i cudownie kremową konsystencję. Na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.
Sos będzie lepszy jeśli pozwolimy mu długo i powoli się. Sos beszamelowy do lasagne Lekko wystudzony sos wymieszaj z 1–żółtkami i ewentualnie pianą z białek. Posyp startym żółtym serem, zapiecz. Dla dodatkowego podkręcenia smaku możesz dodać także garść ulubionego tartego sera – Francuzi dodają go do większości dań, nie powinni się więc obrazić. Ja lasagne robie na blaszcze i kroje,ale mozna tez zrobic kazdemu oddzielna porcje w specjalnbych naczyniach przeznaczonych do tego.
Jeśli zamierzamy zjeść lasagne natychmiast po wyjęciu z piekarnika, lepiej, żeby beszamel był dość gęsty, a jeśli może poczekać – sos beszamelowy może być rzadszy. Sól i gałkę muszkatołową dodajemy do smaku na sam koniec przygotowywania sosu. Naczynie żaroodporne wykładamy płatkami makaronu lasagne Barilla.
Krok 3: Pieczemy lasagne. Nakładamy trochę sosu beszamelowego na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy 2-płaty lasagne, zalewamy kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Pozostałe składniki układamy warstwami w takiej samej kolejności – jako ostatni sos pomidorowy.
Posypujemy startym serem i parmezanem.
Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i cukrem. Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie oliwą lub masłem, wylewamy trochę sosu beszamelowego, układamy płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, następnie sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Danie przepyszne i bardzo syte,polecam na sobotni obiad albo spotkanie z przyjaciołmi :-) min średnie przystępne. Jak zawsze w lodówce mam mleko i śmietankę, tak na wszelki. Zapiekany makaron z sosem bolońskim, beszamelem i parmezanem jest genialny w swojej prostocie.
Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Bez niego nie będzie lasagne, wielu zapiekanek mięsnych, warzywnych, z makaronem, nie wspominając o rybie pod beszamelem. Ciekawa alternatywa dla klasycznej lasagne.
Makaron, łosoś wędzony, cukinie i sos beszamelowy to dobrze dobrany zestaw smakowy. Zrezygnowałam z czosnku bo miałam obawy co do całości smaki. Polecem sos przepychota. Do gotowego sosu można dodać utarty żółty ser – w ten sposób powstanie sos serowy idealny do warzyw gotowanych na parze. W zależności od przeznaczenia sos można ugotować mniej lub bardziej gęsty, dodając mniej lub więcej mleka.
Na przykład do lasagne lepiej przygotować sos z trzech szklanek mleka. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę. Wąskim strumieniem wlewaj mleko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Wtedy ściągnij garnek z palnika, dodaj ser i wymieszaj. Makaron, sos boloński, sos beszamelowy i żółty ser… czyli pyszna lasagne z sosem beszamelowym! Wbrew pozorom lasagne bolognese nie jest wcale trudna w wykonaniu, a efekt końcowy z pewnością przejdzie Wasze oczekiwania. W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem.
Przepis na Sos beszamelowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.