piątek, 31 lipca 2015

Łazanki

Opis przepisu: Autor: Konczi Choć łazanki to jedno z tych dań, które w kuchni polskiej jest uznawane za wigilijne, to na wielu stołach gości przez okrągły rok. Przygotowanie jest bardzo proste, a raz wykonany w ten sposób obiad z powodzeniem może wystarczyć na 2-dni. Nie od dziś wiadomo, że upieczone warzywa zyskują niepowtarzalny, głęboki smak. Zupełnie inny niż w przypadku gdy je gotujemy.


Tak też jest z kalafiorem, który po upieczeniu przybiera zupełnie inne oblicze, staje się lekko orzechowy, ma przyjemną strukturę i wyjątkowy aromat. Gotuje się je w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, a następnie dodaje do kapusty i mięsa.

AZANKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ – jeżeli macie ochotę na treściwe i pyszne danie, polecam łazanki. Parę sprawdzonych przepisów rodziców. Zapraszam na tradycyjne potrawy świąteczne, wśród nich m. Może właśnie łazanki będą daniem, przy którym nie warto trzymać się proporcji. Jeśli lubicie kapustę kiszoną bardziej od samego makaronu, dajcie jej zdecydowanie więcej, podobnie z kiełbaską.


Pokrój kapustę na niewielkie kawałki i ugotuj na prawie miękko w osolonej wodzie z kostką rosołową. Kiedy kapusta będzie się gotować, pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na złoto na oliwie, dodaj pokrojone pieczarki, uduś z pieprzem i solą. Domowe jedzenie jest najlepsze, a łazanki z kapustą to specjał prosty i wyśmienity.


Makaron możemy zrobić własnoręcznie lub kupić łazanki z dobrym składem.

Tradycyjne polskie danie - łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych (m.in. w związku z wysyłaniem materiałów reklamowych, informacji o nowościach, promocjach itp.) przez Prymat Sp. Dodane przez habana w: Tylko o kuchni.


Jadlam pyszne ciesto biszkoptowe , przekladane masa z mleka z puszki (gotowanego) , wymieszanego z roztopionym na masle slonecznikiem! Wśród potraw wigilijnych w wielu domach pojawią się łazanki z kapustą i grzybami. U mnie nie było takiej tradycji, ale poza świętami smakują równie rewelacyjnie i warto pokusić się o przygotowanie tego prostego dania. Kapusta z grzybami to jedno z tradycyjnych dań na świątecznym stole. U mnie pojawia się jako samodzielnie serwowana potrawa, ale nie tylko.


Te dwa składniki łączę z łazankami. Do tego dochodzą dodatki w postaci boczku, cebuli i przypraw. Jak zrobić Łazanki To jeden ze smaków mojego dzieciństwa.


Danie idealne szczególnie na chłodne dni. Nastawić osoloną wodę i ugotować łazanki , odcedzić. W międzyczasie na drugim palniku rozgrzać szeroki większy garnek. Wlać olej lub dodać smalec oraz pokrojony w kosteczkę boczek.


Lubię łazanki z kapustą, ale łazanki z kapustą kiszoną, a nie słodką. Kiedyś rozmawiałam z koleżanką o smakach dzieciństwa i ona stwierdziła, że łazanki tak, ale tylko ze słodka kapustą i pieczarkami. Tak przyrządzone łazanki będą smakowały nawet osobom, które wolą wersję z kiszonej kapusty.

Zobacz jak zrobić najlepsze łazanki. To mój stary i sprawdzony przepis na łazanki z kapustą kiszoną, którą należy wcześniej ugotować. Przez jednych znienawidzone jako kulinarna zmora kojarząca się z przaśnym jedzeniem peerelowskich stołówek. Dla drugich są smakiem dzieciństwa: polskim comfort foodem, może niezbyt lekkim, ale nostalgicznym, sycącym i smacznym.


A najważniejsze, że przyrządzały je nasze mamy albo babcie. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Kolejny smak mego dzieciństwa. Tradycyjny przepis na łazanki składał się kiedyś głównie na grzyby zasmażane z cebulą.


I chociaż uwielbiam łazanki z suszonymi grzybami, to zapragnęłam spróbować zrobić łazanki bez kapusty. Kapustę odcisnąć mocno z nadmiaru soku (odrobinę odlać do kubka, w razie, gdyby łazanki były za mało kwaśne). Gotować w wodzie wraz z kminkiem do miękkości.


Składniki: mała młoda kapusta ½ pęczka koperku łyżki masła łyżki mąki sól pieprz cukier sok z cytryny 2-kiełbasy, np. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam posiekaną cebulę i smażę do zeszklenia. Pieczarki myję, kroję w półplasterki i dorzucam do zeszklonej cebuli, smażę przez kilka minut do zmniejszenia objętości i odparowania wody.


Sposób przygotowania przepisu: Łazanki z boczkiem i kiszoną kapustą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, dodajemy listki laurowe i ziarna ziela angielskiego, zalewamy niewielką ilością wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty