wtorek, 21 lipca 2015

Grzyby w occie z miodem

Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych marynowanych grzybków - dodatek miodu nadaje im bardzo interesujący posmak. Grzyby marynowane z miodem. Warto spróbować dla odmiany! Przepis zaczerpnięty z Kuchni polskiej wydawnictwa Ex Libris.


Marynowane grzyby: przepis na grzyby w occie z miodem , papryką i owocami jałowca. Gorącą marynatę wlewa się do słoików wypełnionych grzybami.

Dodane przez pikulaa w: Tylko o kuchni. Następnie obgotowujemy około minut i przecedzamy na sitku. Z podanych składników gotujemy zalewę, zalewamy grzybki, zakręcamy.


W tym roku postanowiłam nieco zmodyfikować mój sprawdzony przepis na grzyby w occie dodając do składników szczyptę cynamonu oraz marchewkę. Zaletą domowych przetworów jest to, że możemy je przyrządzić według gustu i dodać ulubione składniki. Idealna kompozycja przypraw i miodowa nuda sprawiają, ze grzybki wprost rozpływają się w ustach.


Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają dużego wysiłku. Sezon na grzyby w pełni - warto więc uchwycić ich smak na zimę, najlepiej robiąc przetwory z grzybów.

Podajemy składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej. Kurki marynowane w occie z miodem, mió ocet, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie, gorczyca, goździki, cebula, justyś, mama i pomocnicy. Gorącą zalewą zalewamy słoiczki z przygotowanymi grzybami do pełna, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem czyli na dekielki.


W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Serwowane są też jako zakąska do napojów. Oczyszczone grzyby obgotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, gotuj minut.


Przecedź przez sitko, przelej zimną wodą, ostudź, do garnka wlej wodę, ocet i dodaj pozostałe składniki zalewy zagotuj. Sprawdzony przepis na grzyby marynowane w occie od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio.


Gotuj razem z nami krok po kroku! Aż trudno uwierzyć, że w tym roku to moje pierwsze marynowane grzyby. Albo sucho, albo za gorąco, a teraz powoli zaczynają się przymrozki przy gruncie i grzyby ani myślą wychodzić.


Choć odmian śliwek jest wiele, najbardziej cenione są węgierki. Powstają z nich powidła, nalewki, a także inne pyszne przetwory na zimę. Proponujemy zrobić śliwki z miodem w słodko-kwaśnej zalewie.


Każdy z nas ma swój ulubiony smak marynowanych grzybów. Zależy on od rodzaju grzybów, sposobu obgotowania a także proporcji marynaty wykorzystanej do ich przygotowania.

Razem z grzybami zalej szklankami wody. Podaje się je do wędlin i pasztetów, stanowią też składnik sosu tatarskiego. Z całego grzybobrania wybieramy najmniejsze okazy podgrzybków, borowików, kurek, maślaków i kozaków. Dokładnie pokrój w mniejsze kawałki. Obmyj pod bieżącą wodą, odcedź na sitku i przełóż na ręcznik papierowy.


Wyparz słoiki i przełóż do nich grzyby. Cebule obierz i pokrój w piórka. Zalej letnią wodą i dodaj cebulę, ziele angielskie i liść laurowy.


Byłam w Bieszczadach, w bacówce kupiłam właśnie takie rydze. W ten sposób przygotowane słoiki z grzybami zalać zalewą i pasteryzować min. Ci odpowiadal, dodaj wiecej miodu i tyle.


Prawdziwki oczyszczamy, dokładnie myjemy, obgotowujemy przez minut w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, odcedzamy, przelewamy kilka krotnie zimną wodą. W dużym garnku zagotować wodę z solą morską, cukrem, ząbkami czosnku i goździkami. Włożyć obgotowane grzybki, dolać ocet jabłkowy oraz miód.


Składniki zalewy zagotowujemy. Wymieszać i gotować na minimalnym ogniu przez minut. Gorące grzyby przełożyć do słoików, dopełnić zalewą, zakręcić suchymi pokrywkami i postawić dnem do góry.


Kroki wykonania: 1) Wybieramy małe i twarde grzyby, oczyszczamy i myjemy je. Papryka konserwowa z miodem To moja ulubiona wersja papryki konserwowej. Jest przepyszna, a przepis mam od mamy. Nie przepadam za przetworami na occie, czy ten miód trochę łagodzi ten octowy posmak?


Ja tak robiłem dotychczas z grzybami marynowanymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty