środa, 15 lipca 2015

Jak się robi makówki

U mnie w domu makówki nie były znane jako potrawa, ale miałam okazję ich zasmakować w domu rodzinnym męża podczas świąt Bożego Narodzenia. Głowne składniki to mak, orzechy, bakalie, mleko i jasne pieczywo. Robimy ich bardzo duże ilości, dlatego nigdy nie gotujemy maku z mlekiem tylko na wodzie a przed samym podaniem porcję podlewamy gorącym mlekiem. This feature is not available right now. Dodane przez bumbita w: Tylko o kuchni.


Jak się robi makówki

Jak sie robi ryź praźony? Dlatego absolutnie nie mam zamiaru mówić Wam, że moje makówki są lepsze – pewnie nie ;) Zapraszam Was jednak do obejrzenia przepisu – z ciekawości. Albo żeby zakrzyknąć gromko „moja mama robi lepsze!


Już najwyższy czas, by zdecydować się, co ugotować na kolację wigilijną i święta. Zachęcamy do skorzystania z przepisów na. Z takom miskom som my do wieczora gotowi. Trzeja ino wiedzieć że mak je ciyżki i spożywany w wiynkszych ilościach może przyniyść niyspokojno noc.


U nas co roku mąż robi makówki,troszkę inaczej ale są pyszne. My akurat robimy w duzym garnku,bo Wigilia u teściów więc dużo tego idzie. Gotowe makówki przekładamy do miski, dekorujemy bakaliami. Ozdobić orzechami, migdałami i posypać kokosem.


Smakują prawie identycznie jak kotlety schabowe - są mega soczyste i pyszne a skórka obłędnie chrupiąca! Robi się je błyskawicznie - w 15. Warto zaznaczyć, że przepis na makówki różnić może się w zależności od miejsca zamieszkania i tradycji rodzinnych. Ja robię z podobnych składników makówki tyle tylko,że daję dużo wody do maku bo lubię makówki takie bardziej mokre ni i nie daje żadnej zasmażki ani skórki pomarańczowej. Też nigdy nie moczę bułki w mleku do przekładanie maku no ale w każdym śląskim domu robi się inaczej makówki.


Jak się robi makówki

Ale na pewno wszystkie makówki są tak samo. Moja Mama od zawsze robi makówki na Gwiazdkę. Przez całe dzieciństwo szczerze ich nienawidziłam. Jako nastolatka łaskawie zjadałam dwie – trzy łyżki.


Teraz, jako dorosła osoba, nie tylko nie wyobrażam sobie bez nich świąt, ale czekam na nie cierpliwie cały rok, by przez trzy dni jeść makówki w towarzystwie sernika na. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makówki. Prawdziwe makówki śląskie robi się na mleku, jednak ja ze względu na to, że szybko kwaśnieją, robię na wodzie i ewentualnie później dolewam mleko. Chałkę można zastąpić długą bułką lub sucharkami. Miodem zastępujemy cukier i dodajemy go tyle, by makówki były słodkie, ale nie mdłe.


Jak się robi makówki

Problem w tym , że nie mam jak tego maku zmielić , stąd moje pytanie :Czy można makówki zrobić z gotowej masy makowej z bakaliami , z takiej do kupienia w sklepie ? Myślałam o tym, żeby poprzekładać bułkę namoczoną w mleku masą makową , i wszystko zalać mlekiem , tak. Mak należy wcześniej sparzyć żeby był miękki, oleisty a nie suchy, i dopiero potem mielimy. Zdecydowanie smaczniejszy jest z orzechami włoskimi, bo ziemne są słonawe a masa ma być słodka.


Przed podaniem wg mnie lepiej jest jednak wyjąć je z lodówki, by nieco się ogrzały (mnie w temperaturze bliższej pokojowej smakują bardziej niż takie zimne z lodówki). Makówki robi się na miodzie, nie na cukrze. Macie jakieś doświadczenie w tym? Chciałam spróbować dopalaczy ale to podobno jest zdrowsze.


W każdym domu robi się je odrobinę inaczej. Wiele lat temu, kiedy część Bożego Narodzenia, jeszcze na studiach, spędziłam na Górnym Śląsku, przypadły mi do gustu, zaserwowane przez mamę mojej przyjaciółki. To prosty przepis na makówki, a efekt może Was przyjemnie zaskoczyć. Ja też sama wcinam makówki,rodzinka nie przepada:( Przepis na małą porcję mam od cioci, która ma ten sam problem:) Jest to porcja na około dkg zmielonego maku (ja kupuję paczkowany, gdzie jest 25dkg i też jest good).


Ja wolę makówki z sucharkami- takimi kupowanymi luzem na wagę w naszej cukierni. Sucharki nie robią się takie bardzo miękkie. Moi teściowie robią z bułką, też jest bardzo dobre, bułka jest miększa, więc bardziej się napije masy makowej, ale nie jest bardzo rozlazł.


Co roku makówki przygotowywała moja Babcia (podobnie jak kompot z suszu, ale do niego wciąż nie umiem się przekonać ;)). Wszyscy się nimi objadali, a ja omijałam je szerokim łukiem. Jednak w tym roku to się zmieniło. Pokochałam nasze śląskie makówki na tyle, że w te święta zrobiłam je sama. Kroki wykonania: Mak drobno zemleć ( najlepiej młynkiem ręcznym nie elektrycznym ). Do garnka wlać odrobinę wody i zagotować następnie wlać mleko, do gotującego się mleka dodać cukier ( powinno być dość słodkie ) mak, masło i rodzynki gotować około minut bardzo często mieszając ( żeby mak nie przywar ), w trakcie gotowania dolewać mleko które wpiło w mak albo.


Wiem, że już po Świętach, ale przepis zapisuję do wykorzystania w następnym roku. Powszechnie wiadomo, że najlepsze makówki robi Mama. Oczywiście Twoja ;) ciężko konkurować z czymś, co od zawsze jest magicznym smakiem dzieciństwa.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga magiczna kuchnia Kasi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty