środa, 29 lipca 2015

Zupa włoska

Marchew, ziemniaki, dynię i seler pokroić w kostkę, por, kapustę i cebulę grubo poszatkować. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami. Najważniejsze w zupie minestrone są jednak warzywa, które muszą pozostać chrupkie, al dente. Lubię zupy jarzynowe i choć najczęściej przygotowuję taką tradycyjną jarzynową, jakie na co dzień serwowane są w wielu polskich domach, od czasu do czasu nachodzi mnie myśl na zupę z jarzyn w zupełnie innej odsłonie, takiej jak na przykład włoska zupa minestrone. Paprykę czerwoną i zieloną, cukinię, marchewkę, czosnek, seler i cebulę smaży się na oliwie z oliwek, w ten sposób wydobywając smak warzyw.


Zupa włoska

Zupę przyprawia się różnymi ziołami, m. Przepisy z kategorii zupa-pomidorowa-wloska. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Oto włoska zupa pomidorowa – najlepsza pod słońcem :) Miałam wrzucić słodki przepis. Miały być lody kawowe – zdjęcia mi nie wyszły, wyjątkowo nie wyszły. Miał być sernik z truskawkami na zimno – zrobi Zobacz więcej.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga W mojej kuchni. Przygotowywana jest w wielu regionach Włoch na swój niepowtarzalny sposób. Proponujemy minestrone w wersji klasycznej – z dużą ilością warzyw i aromatycznym Bulionem drobiowym WINIARY.


Choć uzyskanie idealnego smaku wymagało odrobiny zachodu i inspiracji zaczerpniętej z przemiłej włoskiej restauracji, była to chyba najczęściej gotowana przeze mnie zupa A. Cioppino to włoska zupa rybne, którą można zjeść na wybrzeżu Morzą Śródziemnego. Podajemy przepis na gęstą, esencjonalną zupę włoskich rybaków. Sycąca zupa włoska fasolowa z dodatkiem parmezanu i makaronu ditalini (krótkie rurki) to pomysł na rozgrzewający i sycący obiad.


Włoskie przyprawy podkreślą charakter dania, a fasolka doda smaczku. Kapusta włoska to tradycyjny dodatek do rosołu, niektórzy przygotowują też z niej gołąbki, bo jest delikatniejsza. Lto zna zupę z kapusty włoskiej?


Zupa włoska

Zima jest, zupę Zobacz więcej. Włoska zupa z kapustą, boczkiem i ryżem “Znoooowu zupa? Jesienią tęsknię za słońcem i potrawami, które przywołują mi na myśl lato. Jedną z nich jest zuppa di pesce - włoska zupa rybna ze świeżymi małżami, krewetkami i filetami ryby.


Wyniki wyszukiwania dostarcza duszlak. Dania główne Kotlet schabowy z kani. Smakują prawie identycznie jak kotlety schabowe - są mega soczyste i pyszne a skórka obłędnie chrupiąca!


Cannelloni ze szpinakiem. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy. Sałatka owocowa Macedonia. Podsmażyć czosnek na oliwie, najlepiej na teflonowej patelni, na którą w następnej kolejności dołożyć pomidory z sosem, rozmaryn (całą gałązkę) i całe listki bazylii.


Po minutach przelać całość do garnka, zalać bulionem, dodać cieciorkę i natkę pietruszki. Bazylia, pomidory tak nam się kojarzą. Było, pysznie i aromatycznie.


Zupa włoska

Postanowiłam przyrządzić ją we własnej kuchni i jestem bardzo zadowolona z efektu. Aromatyczna i bardzo pomidorowa, z dużą ilością warzyw i dużymi kawałkami. To klasyka tamtejszej kuchni, tak jak w Polsce mamy i babcie serwują naszą tradycyjną pomidorową, tak we Włoszech króluje właśnie minestrone.


Lubią ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednak czasami przychodzi chęć na kulinarne poszukiwania i zmianę tradycyjnych przepisów. Jeśli więc znudzi się tradycyjna jarzynówka, to warto sięgnąć po przepis na minestrone. Ta tradycyjna włoska potrawa to witaminowa bomba, która każdemu. Kuchnia włoska kojarzy mi się z zupą minestrone, która tak właściwie jest wiejskim odpowiednikiem naszej zupy jarzynowej.


Z tym, że w zupie minestrone zawsze znajdziecie marchew, fasolę i fasolkę szparagowa, pomidory, czasami cukinię i szpinak. WŁOSKA ZUPA Z DYNI I CIECIERZYCY. Trafiłam na ten przepis czytając włoski miesięcznik kulinarny „La Cucina Italiana” kilka lat temu. Od tej chwili, gdy pojawia się dynia, od razu gości w mojej kuchni.


Krem z pomidorów i papryki. Urozmaicony i dietetyczny. Zimowa zupa Piotra Kucharskiego. Rozgrzej swoich przyjaciół przysmakiem kuchni tajskiej.


To zupa krem, w dodatku włoska, bo mieszkańcy Italii chyba najlepiej wiedzą jak pomidory traktować. Nidy nie przesadzają z ilością przypraw, żeby czasem nie zamaskować naturalnego smaku letnich pomidorów. Jest lekka i pyszna, a przepis pochodzi z gazety Dobre rady. Minestrone – włoska zupa jarzynowa.


Gotowanie tej zupy to czysta przyjemność łączenia składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty