Mimo, że już po świętach to mam dla Was przepis na ciasto makowe z masą bakaliową. Wypiek ten nie należy do najbardziej wymagających podczas przygotowania więc na pewno sobie z nim poradzisz. Di bloguje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Di bloguje. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy).
Ona jest już przemielona odpowiednią ilość razy.
Wystarczy dodać do niej bakalie, kandyzowaną skórkę pomarańczową i gotowe! Makowiec zawijany z gotowej masy makowej - przepis: CIASTO. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia.
Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy!
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta z gotową masą makową.
Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Słówko z pedii: Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie.
Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny. Kruche ciasto: Wszystkie składniki należy szybko zagnieść do momentu uzyskania jednolitego ciasta, a następnie masą wylepić dno blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Całość podpiec minut w temperaturze 1stopni - w rozgrzanym piekarniku.
Masa makowa: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii ciasta z masa makowa. W rondlu stopić tłuszcz, dodać masę makową, wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia masy.
Przełożenie : Biszkopt przekroić na lub krążki, zależnie od tego jak bardzo nam wyrósł i przełożyć masą makową. Można też upiec cienki biszkopt, wylać na niego masę makową a wierzch polać polewą. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową.
Masę wyłóż na część makową. Piecz w 1stopniach przez godzinę (możesz w trakcie przykryć ciasto). Możesz też wcześniej podpiec sam spód w 2stopniach przez minut, dopiero wtedy nałożyć na niego masy i całość piec w 1stopniach przez godzinę.
Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.
Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady przepisy, mysle ze kazdy z nas umial piec ale z. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają. Wilgotna masa makowa z bakaliami na maślanym, kruchym spodzie, pokryta chrupiąca kruszonką.
Taki makowiec to tradycyjne, świąteczne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie. Seromakowiec na cieście kruchym. Wyśmienite ciasto na Boże Narodzenie.
Przepyszne połączenie kruchego ciasta, masy makowej z orzechami i rodzynkami i masy serowej. Gorąco polecam wypróbować. Ciasto Z Masy Makowej - informacje, zdjęcia, materiały video. PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania.
Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy, które pokochała cała nasza rodzina. Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery, obiady, przekąski i przepyszne, kolorowe. No więc ten przepis jest na jeden taki makowiec czy może na więcej? Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie.
Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.