piątek, 10 lipca 2015

Jak zrobic dorsza po grecku

Jak zrobic dorsza po grecku

Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku.


Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Jaka jest najlepsza ryba po grecku? Warto wybrać dobrej jakości rybę. Gorąco polecam tilapię, czy dorsza.


Bardzo często sięgam po filety mrożone. Jest to jednak takie danie. Wszystko jest tak, jak u Ciebie, tylko dodaję tak jak napisałam dla zaostrzenia smaku pół łyżki musztardy zwykłej, najzwyklejszej, najczęściej sarepskiej i pół łyżeczki papryki ostrej. Pomysłów na dorsza jest wiele. Na obiad idealny będzie dorsz pieczony w piekarniku, smażony lub pieczony w folii.


Dorsza można też pikantnie doprawiać cebulą, ostrą papryką lub podać ją z ostrym i aromatycznym sosem. Podpowiadamy też, jak przygotować pysznego dorsza po grecku. Oto proste, niedrogie i wypróbowane przepisy, składniki, przygotowanie, filmy! Delikatna ryba po grecku zachwyci każde - nawet.


Dorsza po grecku możemy również podać jako przystawkę na spotkaniu ze znajomymi. Co zrobić, by uzyskać doskonały wygląd i smak tej potrawy? Sprawdź, jak przygotować dorsza po grecku. Jego smak jest doskonały, a samo.


Dorsz po grecku w klasycznej odsłonie. Dla tych którzy lubią rybę. Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla).


Chcialabym zrobic rybe po grecku na swieta ale nie umiem. Czy ktos mi moze podac przepis ? Oto poradnik, z którego dowiecie się jak zrobić rybę po grecku. Jak zrobić rybę po grecku?


Podajemy sprawdzony przepis krok po kroku. Można ją jeść zarówno na zimno jak i na ciepło. Niekoniecznie musi to być dorsz, świetny będzie filet mintaja czy flądry.


W domu jak czasem robie, to wiem ze nie klasycznie, ale zwykle jak mi zostanie smazonego (mrozonego) mintaja w panierce to dodaje warzywa i robie cos w rodzaju ryby po grecku. Dorsz, mintaj, morszczuk do ryby po grecku. Mięso dorsza jest bardzo chude, stąd przesmażona ryba jest sucha i dławiąca. Specjaliści polecają również mintaja i morszczuka.


Karp po grecku to brzmi pysznie, nigdy nie próbowałam do tej pory bo u mnie w domu albo królował karp smażony, albo ryba po grecku z dorsza. Odpowiadając na pytania: Chodzi o gospodarstwo Charzykowy, a moja propozycja dania jest świąteczna, bo ze świętami najbardzij kojarzy mi się karp. Potem wystarczy odmrozić w piekarniku i masz gotowe smaczne danie. Uwielbiam rybę po grecku odkąd koleżanka „sprzedała” mi przepis.


Robię zwykle z filetów dorsza. Ważne jest by warzywa się nie rozgotowały tylko było miękkie i jednocześnie lekko twardawe. Danie gości na wielu wigilijnych stołach. Składniki i przepis na to danie jest w tym linku. Do przyrządzenia wyśmienitej ryby po grecku niezbędne okażą się oczywiście ryby!


Moja ryba po grecku powstała z przepisu, który mam od mamy. Taki domowy, wręcz dawny. Wydaje się być pracochłonny – nic bardziej mylnego. Przedstawiam mój sposób na dobrą rybkę pod grubą pierzynką warzyw.


Szczegóły poniżej: Filety z dorsza, które wyjęliśmy po minutach z lodówki, układamy na dnie naczynia żaroodpornego, które wcześniej smarujemy masłem. To tradycyjne polskie danie serwowane jest najczęściej na Wigilię. Filet z dorsza jest nie tylko smaczny, ale również uniwersalny – doskonale nadaje się zarówno na niedzielny obia jak i codzienną kolację.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty