Domowy ketchup z cukinii - zaskoczy smakiem! To pyszny sposób na nadmiar cukinii i smakowity sos w kuchni. Ketchup z cukinii najlepiej doprawić odrobiną pikantnej papryki - będzie pyszny! Wśród przepisów na przetwory z cukinii to chyba właśnie ketchup jest najbardziej popularny, dla wielu obowiązkowy do zrobienia w sezonie na cukinię ;-) Co mi się w nim najbardziej podoba (oprócz oczywiście smaku), to idealnie gęsta konsystencja, którą uzyskujemy właśnie dzięki cukinii. Cukienie i cebule obrać, zetrzeć na tarku o grubych oczkach lub sszatkować.
Cukinie i cebule zasolić garścią soli i zostawić na godz.
Po godz dodać kg cukru i gotować min, mieszając by się nie przypaliło. Po min dodać słodką, ostrą paprykę, pieprz, koncentraty i ocet. Dodane przez manson w: Tylko o kuchni. W szybkowarze można uzyskać temp. Od razu poprosiłam o przepis, bo wszyscy, byli nim zachwyceni.
Taki ketchup doskonale nadaje się nie tylko do parówek czy innych kiełbasek ale również do innych dań. Od tego czasu robię własny keczup każdego lata, wykorzystując coroczny urodzaj cukinii (która w pewnym momencie po prostu zasypuje nas owocami, a wówczas z cukinii robię dosłownie wszystko, co się da). Używałam go do chrupiących zapiekanek, pizzy i hot-dogów.
Przepis nazwałam bazowym, bo z łatwością poddaje się modyfikacjom. Nigdy nie zamieniłabym go na sklepowy. Jakiś czas temu, na blogu u Mariki widziałam wspaniały przepis na ketchup z cukinii. Gdy tylko dostałam kolejną wielką cukinię od Babci - od razu wiedziałam na co ją przeznaczę.
Jeśli lubicie tradycyjny, pomidorowy keczup, to ten z pewnością Wam posmakuje. To zaskakujące, że z cukinii powstało takie cudo. Na szczęście korzystając z ostatnich tygodni sezonu na cukinię, można przygotować jeszcze szybszy, prostszy keczup z cukinii z dodatkiem jabłek, cebuli i mnóstwa przypraw.
Możecie użyć cukinii dowolnego koloru, postarajcie się za to o dobre, soczyste jabłka i porządny przecier. Cebulę obrać i pokroić w grube kawałki. Przełożyć do dużego rondla i dodać łyżki wody.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia, mieszając co kilka minut aż warzywa się rozpadną i nadmiar wody odparuje. Robiliście już kiedyś domowy ketchup? A może znacie inne ciekawe przepisy na pomidory do słoików?
Jest to gęsty, przepyszny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz można się zakochać :)) Ketchup idealnie komponuje się z wędlinami, serami, mięsami, pizzą, i pewnie jeszcze wieloma innymi daniami. Keczup (ketchup) to jeden z podstawowych sosów na zimno. Niezbędny do kanapek, grzanek, mięs, niektórzy polewają nim frytki. Zamiast kupować, lepiej wyprodukować go samodzielnie.
Wypróbuj nasz przepis na domowy ketczup.
Cukinia jest warzywem, jak ja to mówię, wielofunkcyjnym. Może bowiem stanowić bazę do placuszków, idealnie sprawdzi się jako składnik lecza, czy też jako dodatek do kotletów mielonych. W ostatnim roku bardzo dużą popularnością cieszył się keczup z cukinii, który postanowiłam przygotować. Dla nas to ważne, bo wiem, co jest w składzie, że mi dziecka nie uczuli i lubię, sama decyduje o końcowym smaku dania. Powstały sok odlać z cukinii ( nie musi być bardzo dokładnie) i dodać do niej cebulę z papryką oraz drobno pokrojony czosnek i. Paprykę i cebulę obierz i pokrój w paski.
Obraną cukinię zetrzyj na tarce. Warzywa posyp solą i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie gotuj razem z powstałym sosem, aż zmiękną. Dodaj cukier, ocet, gotuj kolejne minut. Cukinię razem z obraną cebulą ścieramy na tarce o jarzynowych oczkach.
Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na godziny. Sprawdzony przepis na ketchup z cukinii od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Jest bardzo łatwy w przygotowaniu.
Keczup z pomidorów i cukinii ma wyrazisty, wytrawny smak. Można go przyprawić według własnych upodobań, dodając więcej czosnku lub ziół. Z tego też powodu niesłychanie dobrym pomysłem wydaje się być keczup z cukinii, czyli wytwór, z którego będziemy mieli pożytek nawet w zimę, bowiem można go z powodzeniem przechowywać na przykład w piwnicy. Bez dwóch zdań każdy doceni fantastyczny smak tego sosu, dzięki któremu każde domowe frytki oraz inne przekąski staną się nie tylko zdrowsze, ale i znacznie smaczniejsze. Przygotowanie dania keczup z cukinii Cukinię obieramy, pozbawiamy pestek, ścieramy na tartce o grubych okach.
Jak zrobić ketchup z cukinii? Najlepszy przepis, domowe przetwory z cukinii. Cukinii w tym roku jest tyle, że nie wiadomo już co z niej robić. MMMM, cukinię w takiej formie mogłabym jeść :D.
Sekretem tego keczupu jest odpowiedni wybór przypraw, które nie są bezpośrednio dodawane do masy pomidorowej, ale robione jako tzw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.