czwartek, 2 lipca 2015

Ciasto z makiem z puszki

A ze sa bardziej kaloryczne-to kara za brak wyobrazni. Sernk tez mozna zrobic z truskawkami np zalac galaretka,lub z zapieana beza na wierzchu. Ciasto z makiem z puszki w każdej odsłonie! Więcej niż przepisów.


Szukasz wypieku, który doskonale sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych uroczystości, jak i jako dodatek do popołudniowej kawy? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na kruchy placek z makiem. Mak zalej gorącą wodą lub mlekiem i odstaw na całą noc. Następnie odcedź go i przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia. Moje pierwsze skojarzenie to makowiec na święta.


Jak wiadomo wymaga on trochę pracy, bo jest trochę zabawy z makiem, do tego ciasto drożdżowe itd. Znane i lubiane kluski z makiem, jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. W moim domu nie było tradycji kluskowej, poznałam je w rodzinie męża, gdzie podawano je w postaci łazanek z makiem.


Wasze ulubione kruche ciasto z pianką (u mnie tym razem wiśniową) w odsłonie świątecznej. Dzisiejszy przepis wyróżnia się prostotą wykonania. Do sernika z makiem użyłam gotowej masy makowej. Nie jest to spowodowane moim lenistwem, lecz ograniczonym dostępem do sprzętu kuchennego – maszynki do mielenia. Sernik z makiem robi się bardzo szybko, a jego smak przywołuje świąteczne wspomnienia.


Wylej masę na przestudzony spód i wstaw całość do piekarnika na minut w 180°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz ciasto jeszcze przez pół godziny. Po tym czasie ciasto wykładamy na blaszkę i podpiekamy w temperaturze 2stopni przez minut.


Ciasto z makiem z puszki

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec makiem z puszki. Zmieszaj w misce wodę, cukier puder oraz sok z cytryny. Posyp wszystko ulubionymi bakaliami i owocami kandyzowanymi, na przykład wiśniami i owocami papai lub użyj gotowej mieszanki keksowej. Klasyczny sposób na makowiec zawijany. Prawie klasyczny, bo tym razem struclę z makiem przyrządzamy prościej - z ciasta francuskiego.


CIASTO Z MAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, szczyptę soli i posiekać. Dodać też łyżki kwaśnej śmietany.


Wyrobić ciasto na gładko i rozłożyć równo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Ciasto:Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu.


Po tym czasie rękoma oproacute;szonymi mąką wyłożyć do formy Seromak z makiem z puszki - przepis - marta9- wielkiezarcie. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę. Bakalie grubo posiekaj, wymieszaj z makiem z puszki. Wyrośnięte ciasto() patyczek do sprawdzania wypieczenia ciasta będzie suchy.


Makowiec w lukrze Sposób przygotowania 1. Drożdże rozetrzyj z połową cukru, wymieszaj z odrobiną mleka i mąki. Wszystkie najlepsze przepisy na makowce, strucle i ciasta z makiem w jednym miejscu. Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.


Delikatny biszkopt z dodatkiem oleju przełożony gotowaną masą makową. Przygotowanie jest proste i ciasto z makiem zawsze się udaje. Tymczasem idealną propozycją dla miłośników sernika jest ciasto z makiem i serem. Masę makową wykładamy z puszki.


Jeżeli jest za luźne na wszelki wypadek polecam je nieco odsączyć. Bułkę tartą oraz olejek waniliowy łączymy z makiem, następnie dodajemy do maku ubita pianę z białek. W misce wymieszać mąkę migdałową z mąką kokosową, makiem i sodą oczyszczoną. Do osobnej miski dodaj jajka, mió sok z cytryny, skórkę z cytryny i pastę z wanilii.


Połącz wraz z mieszanką mąk i delikatnie pomieszaj. Tak powstałą masę wlej do foremek na muffinki i piecz przez około minut. Uwielbiam ciasta z makiem #128578;. Pierwsze ciasto upieczone z Twojego bloga i muszę przyznać bardzo smaczne.


Tak niepewnie podeszłam do masy makowej z puszki, ale ciasto naprawdę smakuje dobrze, następnym razem dodam troszkę Amaretto żeby podkręcić smak. Pyszne, szybkie i łatwe do wykonania ciasto, można robić z podwójnej ilości składników, wtedy jest wysokie i duże. Po południu zapowiedziani goście, koniecznie do kawy musi być ciasto. Nie mając owoców w ogrodzie postanowiłam wykorzystać brzoskwinie z puszki i mak.


Niecała godzina i jest już pachnące, owocowo-makowe ciasto. Miękkie, puszyste drożdżówki z makiem. Drożdżówki o takim kształcie są popularne i można je kupić w cukierniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty