W piątek wypiełam pierniczki. C - u mnie ok min - póżniej to nawer min. Stały w lodówce tyg lub 4tyg. Na każdą okazję - Wigilię Szkolną czy do pracy, dla dzieci i znajomych.
W zależności od tego jak grube będą nasze pierniczki i jak długo będą pieczone, wyjdą po upieczeniu miękkie lub twardsze.
Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pierniczki grube.
Nie przepadam za pierniczkami, ale w połączeniu z kakaowym smakiem jestem skłonna się do nich przekonać. Przepis należy do Zobacz więcej. Usagi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga W kuchni Usagi.
Polecam wypróbować na święta. Nawet upieczone przed samymi świętami są rewelacyjne bo są mięciutkie i pyszne!
Przygotować miskę,włożyć do dużej torby foliowej i gorące pierniczki prosto z blachy wkładać do miski i zakręcać folię aby para nie uciekała. Każdą partię świeżo upieczonych ciastek dokładamy do miski. Szczelnie owiniętą miskę pozostawić aż pierniki wystygną.
Sa mięciutkie i nadają się do jedzenia zaraz po wystygnięciu. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Pierniczki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu, ale można je również przechować w zamkniętych puszkach bardzo długo, nawet do miesięcy. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie.
To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Do garnka z grubym dnem wsyp 1g cukru kryształowego oraz wlej ml wody. Włącz palnik na średnią moc i wykonując okrężne, powolne ruchy zrób brązowy karmel – ważne aby nie mieszać łyżką (im cukier bardziej się skarmelizuje, tym pierniczki będą ciemniejsze). Na stolnicę przesiej mąkę z sodą i dorzuć margarynę.
Jeśli grube na wysokość cm- to pieczemy około 40min w 1C. Można zrobić je zupełnie cienkie i wtedy wystarczy nawet minut w piekarniku. Nie grube, nie , tylko PUSZYSTE w sam raz.
Nigdy nie przepadałam za świątecznymi pierniczkami. Pierniczki kruche, lukrowane przygotowane z przeznaczeniem na drobne upominki dla rodziny.
Pierniki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu są wtedy kruche, aby nieco zmiękły mogą leżakować szczelnie zamknięte w puszce, będą równie pyszne. Od razu nadają się do chrupania i po tygodniu dalej są rewelacyjne. Podczas pieczenia fantastycznie pachnie w całym domu, ponieważ dosyć sporo dodajemy do nich przypraw korzennych. Przyznam szczerze, że zdecydowanie wolę miękkie, puszyste, grube pierniczki , od tych cienkich i kruchych.
Dlatego też, takie jak te, są moimi ulubionymi. Poza tym nie trzeba ich dekorować. Te grube pierniczki będą idealnie mięciutkie. Po upieczeniu i przestudzeniu pierniczki świąteczne są od razu gotowe do jedzenia.
Te pierniczki są pyszne nawet bez żadnych ozdób. Przyprawy korzenne dobrane zostały tak, by pierniczki smakowały zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną.
Nagrzej piekarnik do 1st. C i piecz pierniki przez ok. Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.