czwartek, 2 lipca 2015

Faworki bezglutenowe bez śmietany

Przepis na faworki bezglutenowe. Dla osób będących na diecie bezglutenowej mam do zaproponowania faworki bezglutenowe. W porównaniu do tradycyjnych faworków te są troszkę grubsze i nie mają bąbelków.


Bąbelki pojawiają się jedynie sporadycznie. Jestem z frakcji faworkowej.

Pączki są smaczne, ale faworki to mój numer jeden, bo jadam je raz w roku, tzn. W czasach bezglutenowych nie jadłam ani razu, do wczoraj. Jutro przygotuję więc bezglutenowe faworki na naturalnie bezglutenowych mąkach: na gryce, amarantusie i kukurydzy. Tanie i łatwe do wykonania faworki, proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników. Każdy kawałek nacinamy w środku (około cm) i przez nacięcie przeciągamy jeden koniec.


Osączamy na ręczniku papierowym. Bezglutenowe faworki (chrust) 4g uniwersalnej mąki bezglutenowej (użyłam mieszanki firmy Schar) żółtek. Mąkę przesiać na stół, w środku zrobić dołek, dodać żółtka, wymieszać, zagarniając mąkę do środka.

Bardzo cienko rozwałkowane ciasto kroi się na paski, przeplata przez wykrojoną dziurkę i smaży na smalcu lub oleju. Ostudzone oprósza się cukrem pudrem. Sprawdź wykorzystując jeden z podanych tu.


Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Ten przepis sobie chyba wydrukuję :) dzięki, jutro będzie pieczenie!


Uwielbiam czasem wspominać czasy mojego dzieciństwa i dania które robił nasz dziadek i mama, mama to jeszcze do dziś gotuje takie zupy. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Myślę, że jest za dużo mąki i śmietany, za mało żółtek. Obok oponek, u mnie w domu, są obowiązkowym elementem karnawału. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na faworki bez śmietany.


Co prawda nie jest aż tak napompowane powietrzem jak przy chrustach wykonanych z mąki pszennej ale smakuję naprawdę równie dobrze. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Oto faworki bezglutenowe, które są dokładnie takie, jak powinny być faworki. Lekkie, oprószone cukrem pudrem.


Zatem nie musisz się obawiać.

Smaży się je w okresie karnawału i na tłusty czwartek. Powiem Ci jeszcze, jak to z tymi faworkami było. Podajemy sprawdzone przepisy na faworki tradycyjne, na piwie, bezglutenowe i dietetyczne.


Chrusty (faworki) bezglutenowe, przepis z kategorii Słodkie wypieki. Wykrawać nożem lub radełkiem podłużne faworki, nacinać wzdłuż i „przewijać” przez nacięcie. Jeśli za twarde to dodajemy śmietany. Wycinamy pasy, które kroimy na mniejsze kawałki.


Po środku robimy nacięcie. Ciasto rozwałkujemy na cienkie placki. Jeden brzeg ciasta przekładamy przez środek nacięcia. Usmażone faworki odsączamy na papierowym ręczniku. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję.


Podstawą ciasta jest mąka (pszenna lub mieszana) połączona z proszkiem oraz kostką do pieczenia. Całość wyjście złocista, jeśli wykorzystasz do przygotowania faworków same żółtka, a puszysta, gdy sięgniesz po niewielką ilość śmietany. Delikatne, kruche i niezwykle aromatyczne faworki pieczone. Dzisiaj faworki - bo to druga popularna słodycz w tłusty czwartek. W moim przepisie faworki są bezglutenowe, bez śmietany, bez cukru i pieczone w piekarniku.


Moim zdaniem całkiem dorównująca tym prawdziwym. Wiadomo, że z tłuszczyku wychodzą najlepsze, ale jedynym olejem na jakim mogłabym je usmażyć to kokosowy - co jest. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Domowy przepis na pyszne faworki Karnawał od zawsze kojarzył nam się z szampańską zabawą i pączkami oraz chrustem.


Jednakże aby faworki były pyszne i smaczne to warto upiec je ze sprawdzonego i pewnego przepisu. Uformowane wrzucać na głęboki tłuszcz. Każdy z nas z pewnością pamięta faworki przygotowane przez swoją babcię. Prezentujemy faworki bezglutenowe, które są wyjątkowo smaczne, a jednocześnie chrupiące i delikatne.


Mimo tego, iż nie zawierają glutenu, są dokładnie takie same, jak klasyczne faworki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty