Twojego przepisu nie jest węgierską potrawą. Prawdziwe węgierskie leczo nie zawiera cukinii a jedynie pomidory, paprykę, wędzoną słoninę i cebulę. Mimo to, ja również robię taki gulasz warzywny i mówię na niego leczo bo tak się już u nas przyjęło :-) Smacznego i pozdrawiam. Sprawdź tu sprawdzony przepis!
Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka.
Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Dusimy leczo do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana, ok. Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za i gęste możemy dolać jeszcze wody.
Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo. Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem.
Durszlak - leczo z cukinii i kiełbasy. Przepisy na leczo są różne. Leczo - danie proste i smaczne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza.
Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.
Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza. Słoiki stawiamy do góry nogami w ciemnym, suchym miejscu, żeby się zawekowały. W ten sposób latem przygotowane leczo dotrwa do zimy bez konieczności pasteryzacji.
Można również zamrozić przygotowane leczo. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.
Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni.
Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany.
Pokrojoną kiełbasę podsmaż razem z warzywami – papryką, cukinią, bakłażanem i cebulą. Zobacz, jak zrobić leczo. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw.
Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. To danie najlepiej serwować z pieczywem, ryżem lub kaszą. Ja lubię jeść leczo również z ziemniakami. Frytki z cukinii - przepis. Kiedy całość zacznie się gotować, dodaj cukinię, a po minutach bakłażan.
Przykryj garnek i duś na małym ogniu przez minut. Cebulę obieramy ,kroimy a następnie podsmażamy na oleju Do podsmażonej cebuli dodajemy opłukaną,oczyszczoną z gniazd nasiennych ,pokrojoną paprykę Pokrojoną w plastry kiełbasę podsmażamy na oleju Podsmażoną kiełbasę dodajemy do podsmażonej papryki i cebuli Dodajemy umyte,pokrojone pomidory oraz przyprawy Po wymieszaniu dodajemy umytą,osuszoną ,pokrojoną w większą kostkę. Najlepsze leczo robi mój Maż. Chodziłam, męczyłam, bo wielką na leczo ochotę miałam, no i się doczekałam.
Uwielbiam leczo, a szczególnie leczo z kiełbasą. Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite.
Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.