środa, 1 lipca 2015

Kiełbasa z bobra

Kiełbasa z bobra

Mięso bobra ma znakomite własności kulinarne i było niegdyś uważane za delikates, a zwłaszcza jego tylne nogi, wątroba i ogon. Można z niego przyrządzić kotlety, kiełbasę, a nawet szaszłyki czy zupę. Przy tym waga jednej tuszy może sięgać kilogramów. Tusza bobra składa się z udźca, combra, łopatki, mostka oraz ogona. Kiełbasa, jak kiełbasa - smakuje jak kupna.


Z tą różnicą, że wiem, co jest w środku. Dodane przez Tosca w: Tylko o kuchni. No cóż, moja psina, jak na Kaszuba przystało, najbardziej lubiła grillowane.


Tymczasem jedna z firm, chce rozpocząć produkcję mielonki i kiełbasy z tych gryzoni. Częstochowy Kononowicz Orginal. Tłuszcz ten ma niską temperaturę topnienia, dlatego warto go zastąpić w kiełbasach tłuszczem z dzika lub wieprzowym. Mięso z bobra podczas rozbioru pozbawiamy tłuszczu. Wszystkie rodzaje mięsa w tym mięso z indyka po usunięciu skóry, błon, ścięgien oraz wytrybowaniu kości peklujemy na sucho, Każdy rodzaj mięsa osobno.


Biała kiełbasa to klasyczna potrawa, która często króluje na wielkanocnym stole. Ale nie tylko - białą kiełbasę chętnie jadamy też przy innych okazjach. Można ją przygotowywać na różne sposoby - jednym z nich jest pieczenie. Sprawdź, co zrobić, by pieczona biała kiełbasa smakowała doskonale. Kilkoro z nas skorzystało z tej możliwości, ja postanowiłam jedynie poskakać sobie w pobliżu miejsca startu – trzeba było się ruszać, aby nie zamarznąć, bo bieg na dystansie km miał się rozpocząć dopiero po dotarciu na metę ostatniego zawodnika z krótszego dystansu.


Przed startem, stojąc już na jego linii zostaliśmy. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Całość zalewam śmietaną. Przy Restauracji „U Myśliwych” znajduje się również sklep z dziczyzną „Specjały lasu”.


Wyroby, które Państwu proponujemy są zawsze świeże i smaczne. Naszą specjalnością są wyroby z dziczyzny, wędzone domowymi sposobami szynki i schaby, kiełbasy oraz pasztety. Na zamówienie komponujemy wyjątkowe kosze okolicznościowe. Nadal zgłaszaja się osoby, które jadły mięso z dzika zarażone włośniem. Już ponad 1osób zostało przebadanych w poznańskiej klinice.


I prawdopodobnie na tym nie koniec. Best of Idiots at Work Top of Epic fail compilation incredible workes Master Craftsmen - Duration: 8:27. Mam wrażenie, że pan Makłowicz przesadził, ogon to faktycznie niesmaczny kawałek ale kiełbasa z Bobra , podobnie jak z Nutrii jest pyszna! Postanowiliśmy sprawdzić jego metodę i porozmawiać na ten temat z fachowcem. Pan Norbert z Jasienicy koło Tłuszcza (który bobra ma w herbie miasta) od kilkunastu lat starał się by z rzeki, która zalewała jego łąki pozbyć się bobrów.


Niestety mimo różnych prób przepędzenia intruzów, problem z roku na rok dosłownie narastał. Ogon bobra, rycina z książki L. W czasach PRL ich substytutem stała się kiełbasa z nutrii, wciąż ceniona przez amatorów lekkostrawnych wędlin. Według ministra rolnictwa, płetwa bobra to bowiem… afrodyzjak.


Coś jak słowiańska wersja rogu nosorożca. Więc tylko patrzeć, jak najlepsze restauracje wpiszą do swoich wykwintnych jadłospisów eskalopki z płetwy bobra na pietruszce, a po osiedlach z wielkiej płyty rozniosą się aromaty bulionu na gryzoniach. Sklep masarski Swojskiwyrob poleca sprzęt masarski i artykuły do wyrobu wędlin.


U nas znajdziesz tanie artykuły do domowego wyrobu wędlin oraz sprzęt masarski. Pieczone mięso z bobra to produkt zawierający mg witaminy C, µg RAE witaminy A, mg witaminy E, i. D oraz µg witaminy K. Polecamy spróbować dań z bizona. Oprócz typowych () mamy również pizze z mięsem z bizona jak również na terenie naszego obiektu są dostępne do zakupu wędliny z mięsa bizona: kabanos z bizona, pasztet z bizonem, kiełbasa w słoiku z bizona. Robienie kiełbasy w domu powoli wraca do łask i znajduje coraz więcej zwolenników.


Czemu więc nie spróbować i nie przyrządzić dla rodziny takiego delikatesu, pasującego w sam raz na święta. Nie obawiajmy się kosztów, bo te są porównywalne do zakupienia gotowej kiełbasy w sklepie, ani dużego nakładu pracy, bo nie jest on aż taki wielki, a aromat świeżej domowej kiełbasy. Chronione w Polsce bobry były celem kłusowników z Nowej Dęby.


W przestępczym procederze pomagali mu dwaj żołnierze z pobliskiej jednostki wojskowej. Po sparzeniu kiełbasa nabiera szarego koloru, powinna ona być wtedy krucha i soczysta, a nie twarda, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem użytych przypraw. Polską białą kiełbasę przyprawia się głównie solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Tradycja sporządzania białej kiełbasy w Polsce sięga wieku i dotyczy terenów Wielkopolski.


To czekamy jeszcze na wódkę i ogórka. Niezły cyrk – napisał użytkownik internetu. Inny pyta, a co z technologiami?


Jeden z komentatorów postu Jarosława Gowina zasugerował, że kiełbasy będą produkowane właśnie z bobra.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty