Cukinia to moje ulubione warzywo - pojawia się u mnie przynajmniej dwa razy w tygodniu w sezonie letnim. Pozostałą część warzywa pokroić w kostkę, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać czosnek i koper. Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól. Zalać kabaczek i zakręcić słoiki.
Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka dni.
Przepis na leczo do słoików na zimę. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Na bieżąco proponuję pokroić w 1-2cm plastry, opanierować i usmażyć. Jak kabaczek za duży to obrać ze skórki, jak nasiona za twarde tu wybrać miąższ i wtedy są panierowane oponki.
Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą.
Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis.
Obranego kabaczka kroimy na ćwiartki wzdluż a potem w grube plastry. Wkladamy do wyparzonych sloiczków i zalewamy przecierem pomidorowym, prawie do pełna. Sezon na przetwory w pełni, choć ja przyznaję, że nieczęsto je robię. A to wszystko za sprawą tego, że o moje zimowe zapasy zawsze dba moja mama. Zachodzę w głowę, jaka to różnica?
Ostatnio nawet na straganie na bazarku dwie panie mędrkowały nad tym samym. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Ja każdego roku robię kilkanaście słoików z leczo na czas kryzysu gdy nic nie będzie w lodówce:). Słoiki zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do wystudzenia. Następnego dnia pasteryzowałam je przez ok.
Po otwarciu słoika do takiego lecza dodaję zawsze pokrojone w plasterki odtłuszczone parówki i podaję z ugotowanym na sypko ryżem. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kabaczek i cukinia w sloiki przetwory.
Moja znajoma robi kabaczka, który smakuje jak ananas. Można też zrobić bazę do leczo w słoiczki na zimę. Moje zawsze stoi z resztą przetworów w piwnicy, mieszkam w bloku, przez piwnicę idą sobie rozmaite rury, więc lodowato tam nie jest.
Nie traktuj życia zbyt serio, bo i tak nie wyjdziesz z niego żywy. I mimo, że mogę kupić na nie wszystkie składniki w tym czasie to nie to samo co z sezonowych. Bardzo nam zasmakowało leczo z kabaczkami,więc żeby zapewnić sobie takie smakołyki poza sezonem,zawekowałam ka Zobacz więcej. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Pikantne leczo z cukinią.
Dodaj zeszkloną cebulę i Sos. Krok 2: Wymieszaj z ziemniakami. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Gotujemy około minut ciągle mieszając. Też robię takie leczo na zimę.
Super, że można cieszyć się smakiem własnych warzyw nawet zimą. PublicDomainPictures (Pixaby.com) Na dziesięciolitrowy garnek zużyjemy ok. Cukinie obrać, wypestkować i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z pestek i też pokroić w kostkę. Kabaczek W Słoiki - informacje, zdjęcia, materiały video.
Warzywa wrzucić na olej i dusić pod przykryciem, aż zmiękną. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokrojone wrzucić do garnka. Całość zagotować, dodać soli do smaku i wrzące leczo przelać do czystych i wyparzonych słoików.
Kabaczka opłukać, przekroić wzdłuż na części, a następnie pokroić w plasterki (tak postępujemy z młodym kabaczkiem, a starszy trzeba obrać ze skórki i oczyścić z pestek, wtedy trzeba go mieć więcej tak, żeby po obraniu ważył też kg). D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam.
W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.