wtorek, 21 lipca 2015

Bułki z jagodami z kruszonką

Bułki drożdżowe z jagodami i kruszonką Mleko podgrzewamy w garnku, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę z dwóch szklanek mąki wysypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz jajka: jedno całe oraz żółtek (białka zostawiamy na później).


W ogóle z jagodami w Krakowie, to ciekawa historia, bo chyba to jedyny rejon w Polsce, gdzie zwą się one borówkami. I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe. Za to w cukierniach, nie spotkałam się z bułeczkami o nazwie borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki.

Tak czy siak, zapraszam na jagodzianki. Najbardziej puszyste i delikatne jagodzianki ever! Tym razem, dla odmiany od klasycznych jagodzianek, przygotowane z kruszonką, ale można je po prostu polukrować. Skorzystałam z przepisu na ciasto drożdżowe z Waszego ulubionego makowca zawijanego.


Dzięki temu, że jest bogate w żółtka, jest żółciutkie, puszyste, delikatne. Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dzielimy na równych kuleczek. Spłaszczamy i wykładamy farsz (kopiasta łyżka).


Zlepiamy dokładnie bułeczki.

Składniki kruszonki zamieszczamy w misce i wyrabiamy aż powstanie kruszonka. Miękkie i puszyste drożdżówki z jagodami i kruszonką. Są naprawdę w Waszym zasięgu :-) Jeśli nie robiliście jeszcze nigdy ciasta drożdżowego przeczytajcie moje uwagi przy tym wpisie.


Zastosowanie się do tych rad pomoże w bezproblemowym przygotowaniu jagodzianek. Cieszmy się latem i pieczmy jagodzianki! Pyszne jagodzianki z kruszonką. Bardzo mięciutkie i puszyste. Rewelacyjne, rozpływające się w ustach domowe jagodzianki z kruszonką.


Jednym słowem przepyszne! Dodatek bułki sprawia, że jagody nie wyciekną podczas pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy kilka minut i dzielimy na części (po 67g każda).


Każdą z części rozpłaszczamy i nakładamy po łyżce jagodowego nadzienia. Przepis jest bardzo podobny do tego na bułeczki z porzeczkami. Forma dokładnie ta sama, czyli „do odrywania”, ale ciasto nieco zmodyfikowałam i znacznie dłużej. Bułeczki drożdżowe z kruszonką.


Czasem jakieś ciasto, czasem ciasteczka, czasem bułeczki. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na bułeczki drożdżowe z jagodami i kruszonką. Przed wstawieniem do piekarnika jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Składniki na kruszonkę umieścić w naczyniu i połączyć przy pomocy widelca rozcierając o ścianki. Lista przepisów na bułki z jagodami z kruszonką z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Sezon na ciasto z jagodami, a co za tym idzie na zbiór jagód trwa w Polsce w zasadzie od końca czerwca do września. Osłodzone owoce, surowe lub mrożone jagody, wykorzystywane są jako farsz do pierogów lub jako dodatek do deserów, np.


Podajemy przepis na jagodzianki z kruszonką. Wyniki wyszukiwania dla bułki z jagodami i kruszonka pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Muffiny z jagodami i kruszonką min łatwe tanie. W weekend zawsze gości u mnie na stole coś słodkiego.


Mega jagodzianki z kruszonką. Kiedy w lipcu zupełnie znikąd pojawiają się jagody masa znawców i foodies biega po mieście donosząc, gdzie spożyć najlepsze bułki drożdżowe z jagodami w mieście. Dowiedzieć się możecie, że ilu znawców, tyle polecanych miejsc. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę – rozcieramy w palcach masło z mąką i cukrem, jagodzianki smarujemy rozbełtanym jajkiem, kruszonką posypujemy bułeczki – można lekko ją docisnąć, aby nie odpadła.


Przygotowanie kruszonki: Wsyp wszystkie składniki do miseczki i wyrabiaj dłonią tak aby wszystko ładnie się połączyło. Jagodzianki z kruszonką pieczemy w rozgrzanym do 1stopni piekarniku ok. Następnie włóż do lodówki na parę minut aby stwardniało.


Kruszonkę najlepiej zetrzyj na tarce. Udało się aczkolwiek nie do końca. Gdy ustawiałam rekwizyty, mała zwinęła dwie bułki i poszła pałaszować w najlepsze.


Na zdjęciach nie widać poturbowanych bułeczek. Przez moje żarłoki, jedna jest ponadgryzana zębolami Papryki a drugą uratowałam z paszczy starszego. Home › Coś pysznego › Przepis na szybkie śniadanie - bułki z jagodami i kruszonką. Perfekcyjne robi je moja babcia Celina - takich nie zjecie w żadnej cukierni.


Od babci dzieli mnie jednak 4kilometrów, czas więc wziąć sprawy w swoje ręce. Coś pysznego na dobry początek dnia – domowe bułeczki maślane z kruszonką :-) Bułki są miękkie i puszyste z chrupiącą skórką. Dla mnie najlepsze zaraz po upieczeniu z dżemem i szklanką mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty