Masa makowa z gotowego maku mielonego. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. Desery i ciasta Ciasta Makowce. Lista przepisów na masa makowa mielonego maku z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Zapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Szybka do zrobienia masa makowa z mielonego maku. Aromatyczna, z dużą ilością bakalii.
Proponuję dziś przepis na bardzo proste i smaczne ciasto z suchym makiem. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Makowiec zawijany będzie z tą masą najlepszy.
Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z gotowego maku.
Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową.
Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady przepisy, mysle ze kazdy z nas umial piec ale z. Mleko zagotować z masłem i cukrem, zalać odważoną ilość maku mielonego w garnku z grubym dnem. Mieszać cały czas postawić na małym ogniu do momentu aż mak wpije mleko.
Zdjąć z ognia i dołożyć miód w ilości według uznania, sparzone wcześniej we wrzątku i osączone rodzynki. Wszystkie składniki ciast biszkoptowych muszą mieć pokojową temperaturę. Jajka trzeba odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki lub przynajmniej włożyć je na kilka minut do ciepłej wody. Gotowe masy są dość wodniste i przesłodzone, może być więc zbyt wilgotne i słodkie. Polecam mak sypki, już zmielony (jest w większości dużych sklepów), a jeśli ma być gotowa masa, to należy zadbać aby była dobrej jakości.
Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą.
Do tego ciasta użyłam dobrego, gęstego sera twarogowego i dostępnego w sklepach, go maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć, a następnie razy zmielić w maszynce z małymi oczkami. Ważne, aby był prawdziwy gęsty twaróg, a nie rzadki wiaderkowy, gdyż w tym przypadku ser po upieczeniu powinien być raczej. Jakie bakalie dodać do maku? O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie, które dodaje się do masy – konieczne są siekane orzechy włoskie, laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki wymoczone w rumie.
Można też dodać migdały czy pokrojone figi. Marek Kapturzak, ekspert z firmy VOG, podpowiada, jak w prosty i szybki sposób przyrządzić perfekcyjne ciasto. Podaje także przepis na makowca. Mówiąc makowiec, najczęściej mamy na myśli tradycyjną struclę o specyficznym smaku.
Mak możemy jednak zastosować w zupełnie odmienionej formie. A może mój makowiec z samego maku przypadnie Tobie do gustu? Mój makowiec na kruchym spodzie na długo zachowuje świeżość. Ciasto jest miękkie i kruche, zaś masa aksamitna i wilgotna.
Przygotowuję ją na ogół z mielonego maku, by oszczędzić sobie trochę czasu i roboty. Choć od biedy można też kupić puszkę masy makowej. Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak. Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy?
Bede wdzieczna za podpowiedz. To najwspanialszy zwiastun nienadchodzących Świąt. Z makiem gorąco polecam też świetny keks makowy oraz makowiec ucierany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.