środa, 10 maja 2017

Jak zrobić żurek śląski z butelki

Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Dodane przez djfidzibudda w: Tylko o kuchni.


Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu.

Danie gotowe w minut. Blyskawiczny w wykonaniu, przepyszny! Pokroić w plastry i włożyć do garnka. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew w plastrach. Gotować do miękkości ziemniaków.


Doprawić do smaku pieprzem , czosnkiem i majerankiem. Na talerzu dokładać pokrojone na ćwiartki jajka na twardo. Większy kawałek boczku wkładamy do garnaka zalewany 2-litra wody i gotujemy na średnim ogniu min.

Po tym czasie do boczku dodajemy ziemniaki gdy będą pół miękkie dodajemy kiełbasę. W czasie gotowania się ziemniaków i kiełbasy mniejszy kawałek boczku kroimy w kostkę i rumienimy na. Jak robimy domowy żurek ? Gotujemy 2L wody i wkładamy kość z mięsem. Zakwas podstawowy na żur oraz żurek szykuję się tak samo.


Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ. Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu. Przepis na zakwas żurek film. Niezależnie od tego, czy zakwas został zakupiony w sklepie, czy wykonany samodzielnie, przepis na żurek jest identyczny.


Składniki na porcje: 3ml zakwasu, 2g białej kiełbasy, 2g obranych ziemniaków, duża cebula, g. Jest chyba jedną z najpopularniejszych polskich zup, na tyle, że to właśnie on zajmuje najważniejsze miejsce na stole, podczas wielkanocnego śniadania. Mowa oczywiście o żurku. Można śmiało powiedzieć, że to król polskich zup, który gości. Kiszenie żuru – jak zrobić domowy zakwas na żurek.


Kupiłem żurek w plastikowej butelce, jak go zrobić ? Przy koncu mozesz dac troche majeranku.

Osobiscie jeszcze nie robilam tego z butelki bo mam usiebie domowo robiony zakwas ale powinno wyjsc to samo. A jescze butelke wstrzasnij zanim wlejesz zeby sie wymieszalo. Ta smaczna i bardzo zdrowa zupa to wspaniałe danie na co dzień oraz na wielkanocny stół. Dlatego dobrze jest wiedzieć, jak go ugotować bez gotowego produktu z butelki lub torebki, lecz z własnego zakwasu.


Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.


Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Zupę udekoruj łyżką gęstej śmietany, a na koniec posyp posiekaną natką pietruszki lub tymiankiem. Będzie świetnie komponować się z kawałkiem żytniego lub razowego pieczywa.


Wykorzystaj podany tu przepis na pyszny żurek z pulpetami – sprawdzi się na wiele okazji. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Moja przygoda z zakwasem chlebowym trwa już kilka lat, ale człowiek uczy się całe życie. Dopiero rok temu w okresie Wielkanocy olśniło mnie, że zupełnie bez sensu hodować od podstaw zakwas na świąteczny żurek, skoro równie dobrze można zupę ugotować chociażby na aktywnym zakwasie żytnim. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą!


Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Przygotowanie krok po kroku:. Zobacz nasze przepisy na Polki.


Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur. Zakwas jest w moim domu nowością, może nie sam w sobie ale jego przygotowywanie. Mama kupowała zakwas w półlitrowych butelkach. Podajemy z chlebem i ewentualnie z jakiem na twardo.


A jak ktoś lubi biały barszcz z suszonymi grzybami - to polecam mój przepis na soku z kiszonej kapusty. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. Kawałek około dkg boczku gotujemy przez około minut do miękkości z włoszczyzną – jedna mała pietruszka, małe marchewki i kawałek selera o objętości nie większej niż pietruszka. Dodajemy do gotowania listek laurowy i ziele angielskie. Po ugotowaniu wyjmujemy włoszczyznę i boczek.


Lista przepisów na żurek na zakwasie z butelki z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty