Moja botwinka z jajkiem;. Oto moja botwinka, lekka zupa botwinkowa, prosta i smaczna o pięknej barwie i pysznym smaku. Zupa z botwinki i młodych warzyw. Botwina przepisy na pyszną zupę, kolejny z serii. Oto smaczna zupka z młodych warzyw, gotuje się ją bardzo szybko.
Polecam botwinę na obia gdyż wspaniale smakuje. Propozycja za smaczną i aromatyczną botwinkę na wywarze z żeberek i warzyw, podawaną z jajkiem i ziemniakami. Smaku całości dodaje świeży koperek oraz kwaśna śmietana. PRZYGOTOWANIE: Na początku przygotowujemy wywar.
Cebulkę opalamy nad ogniem. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Buraczki zalać w misce szkl gotowaną wodą, odstawić na minut. Opłukaną botwinę z buraczkami kroimy i gotujemy pod przykryciem, w niewielkiej ilości wody, z dodatkiem masła i soku z cytryny. Taka na bazie Bulionu drobiowego WINIARY stanie się jednym z ulubionych obiadów twojej rodziny.
Sekretem wyjątkowego smaku jest nie tylko bulion, ale też polskie buraczki, świeża botwinka i aromatyczny szczypiorek oraz koperek. Zupę botwinkową przygotujesz w niecałą godzinę, więc jest to. Bowiem połączenie z ziemniakami i marchwią gwarantuje, że zupa botwinkowa uda się wyśmienicie i może śmiało zastąpić rosół podczas niedzielnego obiadu. Wydrukuj ten przepis na botwinkową zupę zabielaną śmietaną! Typowo wiosenna zupa z botwinki, czyli z młodziutkich buraków, które gotujemy wraz z listkami.
Uwielbiam ją podaną z jajkiem i koperkiem, to mój smak wiosny i dzieciństwa! To poza smakiem jej wielki atut, bo kto chce spędzać w kuchni cały dzień na gotowaniu, kiedy za oknem piękna pogoda. Podawać z ugotowanym na półmiękko jajkiem. Koperek wspaniale smakuje z wieloma zupami, nie tylko z botwinką! Na koniec zaprawiam ją jeszcze śmietanką z odrobiną mąki pszennej.
Botwinka to również pierwsza wiosenna zupa. Jeśli lubisz zupy z mięsem to moja botwinka z kurczakiem będzie dla Ciebie. Myślę, że Wy też macie już swoją ulubioną wersję.
Dzisiaj jeszcze jeden przepis na zupę z botwinki, solidna botwinkowa ugotowana na żeberkach - surowych i wędzonych. Zabielana śmietaną, z ziemniakami i koperkiem. Można podawać dodatkowo z jajkiem i pieczywem.
Lekka, wiosenna zupa z młodych buraczków, o pięknym kolorze. Jest bardzo szybka do przygotowania. Dokładnie umyte liście botwiny drobno pokroić (wraz z łodyżkami) i wrzucić do wywaru, gotować kolejne (ostatnie) min.
Jeśli wcześniej nie dodawaliście starego buraka to w tym momencie wsypać barszcz instant (wraz z dodaniem liści) 5. Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami. Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem. Najlepsza zupa botwinka - przepis na zupę z botwinki z ziemniakami i jajkiem.
Jak zrobić zupę z botwinką na obiad krok po kroku. Rewelacyjnie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Mógłbym ją jeść prawie codziennie.
Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Niewątpliwie, każdy z nas przygotowuje tą zupę inaczej, i tak jak ją zapamiętał z dziecinnych lat.
Ja zupę botwinkową robię co najmniej na pięć sposobów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.