Doskonale podkreśla smak potraw, a dodany w większej ilości pachnie niewiarygodnie. Ta zupa na pewno posmakuje jego fanom:). Ponieważ jednak zupa koperkowa to królowa wiosennych i letnich zup, to nie mogę się powstrzymać, by nie ugotować jej z młodymi ziemniakami.
Do tego jeszcze młoda marchew i powstaje niebiańsko pyszna i super pięknie wyglądająca zupa koperkowa. O smaku tej zupy stanowią dwa solidne pęczki koperku, z czego większość podsmażona na łyżce klarowanego masła i delikatny wywar drobiowy. Przyrządzona w ten sposób, to najlepsza zupa koperkowa jaką znam, choć wygląda niepozornie.
Przepyszna zupka rybna która jest największym przysmakiem moich znajomych. Tradycyjna zupa koperkowa, dobrze doprawiona świeżo mielonym pieprzem i szczyptą cukru, to prawdziwa klasyka. Tym razem w wersji kremowej.
Do jej przygotowania zainspirował mnie przepis ze starej książki kucharskiej „Kuchnia Polska”, niegdyś obowiązkowej pozycji w każdym polskim domu. W ogrodzie pięknie rośnie koper i inne warzywka. Oczywiście nie mogłam się oprzeć. Zupę koperkową z żółtkami już dla Was gotowałam tutaj a dzisiaj jest inna koperkowa. To takie przypomnienie dzieciństwa.
Najpierw ugotowałam pyszny rosół a na jego bazie właśnie zupę koperkową i do tego smaczne, zapomniane, bo dawno nie robione lane kluski.
Miłośnikom mięsa w zupie polecamy przepis na zupę koperkową z pulpecikami – na przykład pożyczonymi z przepisu na zupę pieczarkową z klopsikami z indyka. Sięgnij po aromatyczny pęczek zielonego koperku, siekaj, mieszaj, zabielaj i podawaj w swój ulubiony sposób – sprawdź jaka zupa koperkowa smakuje najlepiej! Jeśli do tej pory nie mieliście okazji spróbować zupy koperkowej, to bardzo zachęcam. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy. Wiosenna zupa ze świeżym koperkiem i lanymi kluseczkami.
Zupa z soczewicy z grzybami. Hokkaido nie trzeba obierać. DOMINIKA dni temu Zupa- krem z dyni. Lekka, smaczna i szybka zupa koperkowa. Zupy Krem chrzanowy, jarzynowy.
Kochani, wiecie że uwielbiam zupy. Teraz kiedy lato powoli się kończy, temperatura na zewnątrz powoli spada, nie ma nic przyjemniejszego niż miseczka zupy właśnie. Temat zupa daje nam ogromne pole do popisu i do eksperymentowania. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa koperkowa krem.
Rosół zagotuj (przepis na rosół znajdziesz tutaj), dodaj ryż. Po minutach dodaj posiekany koperek, gotuj jeszcze minut. Koperkowa zupa krem Bulion wlać do garnka, zagotować.
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Gdy bulion się zagotuje wrzucić pokrojone ziemniaki i posiekany koperek, łyżką koperku zostawić. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Garnek zestawić z ognia. Dodać śmietankę i zawartość garnka zmiksować na krem. Zupę gotuje się naprawdę szybko, a ile w niej smaku, ile aromatu!
Kroki wykonania: Bulion zagotowujemy z włoszczyzną. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki,marchewkę oraz połowę posiekanego koperku. Gdy warzywa zmiekna a zupa dobrze się zagotuje zabielamy i zagęszczamy ją wymieszaną śmietaną z odrobiną mąki. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż pół godziny.
Koper najlepiej kupić na targu, świeży i bujny. Warto zaznaczyć, że zupa będzie równie doskonała, gdy użyjesz mrożonego kopru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.