Seler i cebule zetrzeć na tarce o grubych oczkach - ew. Przełożyć do garnka, dolać wywar grzybowy i sos sojowy, dodać rozdrobniony czosnek i masło. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez godzinę.
Jednak żeby pasztet z selera można było kroić w plasterki, przełożyłam całość do keksówki i upiekłam w piekarniku. To bardzo prosty przepis na pasztet selerowy, a gdy dodatkowo do doprawienia wykorzystacie wędzoną paprykę, upodobni się odrobinę do klasycznej, mięsnej wersji.
PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy, które pokochała cała nasza rodzina. Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery, obiady, przekąski i przepyszne, kolorowe.
Skuszona tyloma opiniami, postanowiłam i ja zrobić ten pasztecik i. Przyznam się, że zrobiłam z połowy porcji, z masełkiem i marchewką, którą dodałam z powodu niewystarczalnej ilości selera. Pasztet można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, ryb, soczewicy lub… selera.
Wypróbuj ten przepis i sama się przekonaj. Przepis na pasztet z selera. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do garnka przełożyć margarynę, kostki bulionu grzybowego i wlać wodę.
Seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa zalewamy szklanką wrzątku i dusimy ok. Odsączone odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszamy je z bułką tartą, żółtkami, pianą z ubitych białek oraz z przyprawami.
Miałem już okazję robić kotlety z selera i krem z selera. Jeżeli chodzi o pasztet to wcześniej robiłem jedynie pasztet z soczewicy. A ja z całych sił będę polecać pasztet z selera, gdyż jest nie tylko zdrowy, ale też bardzo smaczny. Ma on luźną konsystencję, więc nadaje się do smarowania pieczywa.
Dzisiaj pasztet z selera –bezmięsny, dobrze doprawiony i smaczny. Prosiliście o danie bezmięsne na Wielkanoc, więc obok jajek, sałatek i dań bezmięsnych, które już na blogu są, zaprezentuję ten pasztet właśnie.
Istnieją jednak przepisy, dzięki którym seler może okazać się naprawdę smaczny. Oto jeden z nich zaczerpnięty z książeczki: Kuchnia za trzy grosze pani Małgorzaty Caprari. Pasztet z selera i pieczarek - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Warzywny pasztet z selera jest propozycją dla tych co nie jedzą mięsa lub dla tych, co szukają nowych smaków. Dostałem od Mikołaja książkę „Jadłonomia” i co raz próbuję Twoje przepisy.
Piekłem już pasztet z soczewicy (oba) i z selera, wszystkie wychodzą pyszne. Ten z selera trochę mi się rozwalał, ale nie wiem czy to wina blaszki, czy za mało orzechów, lub kaszy. Przygotowanie dania pasztet z selera Wykonanie: Obieramy seler i trzemy na grubej tarce. Wrzucamy seler, cebulę, pół kostki PALMY (zostawić odrobinkę palmy do wysmarowania naczynia do pieczenia) i kostki grzybowe do garnka. Całość przekładamy do garnka.
Dodajemy też resztę składników i gotujemy prz. Sposób przygotowania przepisu: pasztet z selera. Seler starkować na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać , pokroić w drobną kosteczkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki grzybowe, masło, szklankę wody. Pasztet zazwyczaj kojarzy nam się z daniem mięsnym, jednak niezwykle popularne stały się również pasztety warzywne.
Mistrzowski pasztet z selera z pewnością posmakuje nawet największym mięsożercom! Zastanawiacie się, jak urozmaicić wielkanocne menu? Polecam przepis na delikatny pasztet z selera i pietruszki, z dodatkiem chrzanu. Kolorem, konsystencją, a nawet smakiem nie odbiega od zwykłego pasztetu mięsnego.
Aby pasztet nam fajnie się udał musimy pamiętać o kilku ważnych czynnikach – uduszonego selera dobrze odsączamy, po drugie do masy dodajemy suszone warzywa, które dodatkowo wchłoną nadmiar. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pasztet z selera ewy wachowicz. Bardzo lubię domowe pasztety, dość często gości u mnie drobiowy. Po internecie krąży coraz więcej przepisów wegańskich, również takich na pasztety.
Na początku miałam pełne zdziwienie, że jak to pasztet może być wegański. Sięgnęłam po świetną książkę z wegańskimi przepisami, czyli Jadłonomia Marty Dymek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.