piątek, 19 maja 2017

Kruche chrusty

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.


Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia.

Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem. Te faworki są delikatne i kruchutkie, z pęcherzykami powietrza. W ogóle faworki są u nas bardzo lubiane i jako jedne z pierwszych zawsze znikają ze stołu.


Idealne faworki, inaczej chrusty bądź chruściki, są kruche, lekkie, solidnie posypane cukrem. Podajemy sprawdzony przepis na delikatne i kruche faworki. Podejrzewam, że wiele osób będzie bardzo zdziwionych czytając sposób przygotowania moich faworków.


Zaskoczeni są wszyscy, którym o nim opowiadam a tak robiła chrusty już wiele lat temu moja Babcia.

W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu). Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na parę minut. Następnie uderzać w nie wałkiem (tyle czasu na ile nam starczy siły :)) aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto.


Tak przygotowane wałkujemy cieniutko. Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut! Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce. Możesz je podjadać nawet przez kilka dni, jeśli nie znikną szybciej! Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią!


Kolejny przysmak karnawałowy – faworki. Kruche, delikatne, smażone ciastka posypane cukrem pudrem z wanilią. Usmażone z cieniutkiego ciasta. Ja przygotowuję kruche ciasto wcześniej, ale go nie piekę tylko dziele na równe porcje i zamrażam surowe. Prosty sprawdzony przepis krok po kroku na domowe faworki, zwane też chrustami.


Z tego przepisu moja babcia faworki robiła już kilkadziesiąt lat temu. W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Chrusty zawsze wychodzą niezwykle kruche.


Oto najlepsze przepisy na.

Hasło do krzyżówki „chrust” w słowniku krzyżówkowym. W naszym słowniku krzyżówkowym dla hasła „chrust” znajduje się 2opisów do krzyżówki. Jeżeli znasz inne znaczenia pasujące do hasła „chrust” możesz dodać je za pomocą formularza dostępnego w zakładce Dodaj nowy. Pamiętaj, aby opisy były krótkie i trafne. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser.


Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Jeden z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa.


Przepis na kruche faworki (chrust) z bloga Przepisy Online. Dwa sposoby przygotowania. Zapraszam dziś na tradycyjne faworki. Sprawdź najlepsze przepisy na faworki i spraw sobie odrobinę przyjemności! Poniżej przedstawiamy kilka szybkich i prostych przepisów.


Tłusty czwartek to dzień, w którym bez ograniczeń możemy zajadać się własnej roboty słodkościami. Jak zrobić szybkie pączki domowe i wykroić ciasto na najlepsze faworki? Pomogą nam w tym specjalne akcesoria, dzięki którym przygotujemy tyle tradycyjnych przekąsek, ile tylko chcemy.


Pyszne pączki domowe z dowolnym nadzieniem oraz chrupiące faworki to smakołyki, których nie. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta.


Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty