Jak zrobić lukier do dekoracji pierników? Smakuje i wygląda przepysznie. W okresie świątecznym nie żałujemy sobie słodkiego lukru, dekorując nim świąteczne ciasteczka i pierniki. Durszlak - lukier do makowca.
Dziś pokażę jak przygotować tradycyjny, biały lukier. Kolorową wersję lukru do ciast przygotowujesz w podobny sposób, wzbogacając go jedynie o barwnik (barwniki ze sklepu możesz zastąpić produktami z kuchni, np. dodając do lukru łyżeczkę syropu z malin, dzięki temu otrzymasz różowy kolor polewy o pięknym zapachu owoców).
Dodane przez Paumie w: Tylko o kuchni. Jeśli przygotowany przez Ciebie lukier ma nieprawidłową konsystencję – nie przejmuj się. Do zbyt gęstego dodaj kilka kropel wody, natomiast do zbyt rzadkiego niewielką ilość cukru pudru. Następnie starannie wymieszaj całość, aż do momentu, w którym gęstością będzie przypominać jogurt.
Dobry lukier jest na wagę złota! Ile razy zdarzyło się Wam, że zrobiony przez Was lukier nie nadawał się do niczego? Podpowiadamy więc, jak zrobić lukier, który nie spływa z ciasta, jest.
Nie ma nic lepszego jak dobrze zrobiona, aromatyczna masa makowa. Najlepiej wszystko zrobić samemu,.
Dzisiaj pokażę Ci jak przygotować bardzo dobre ciasto na święta ale nie tylko, ponieważ możesz go przygotować zawsze wtedy kiedy będzie na to okazja. Do przygotowania najlepszego lukru do ciast i ciasteczek wystarczą jedynie dwa składniki, które z pewnością posiadasz w domu. Klasyczny lukier ma jednolitą konsystencję i delikatny, perłowy połysk. Przepis na lukier Do przygotow. Lukier zaraz po przygotowaniu wykorzystać.
Do miseczki wlej łyżki soku z cytryny. Ja zawsze dodatkowo przelewam sok przez drobne sitko, by nie dostała się do miski żadna pestka czy fragment owocu. Zobacz jak krok po kroku zrobić idealny lukier - taki o idealnym smaku i najlepszej konsystencji. Lista przepisów na jak zrobic lukier do makowca z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Sztuka robienia lukru polega na gotowaniu i ucieraniu. Za mało wygotowany lukier nie utrze się i będzie zawsze płynny. Gotowany zbyt długo – kamienieje podczas ucierania.
Dodanie zbyt dużej ilości soku z cytryny (kwasku cytrynowego) spowoduje, że po ugotowaniu syrop stanie się ciągnący, kleisty, z wielkim trudem dający się wałkować. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na dobry lukier na makowce. Taki lukier jest śnieżnobiały i nieprzezroczysty. Idealnie pokrywa ciastka, pierniczki i ciasta drożdżowe.
Bardzo ładnie wygląda również na keksach i ciastach czekoladowych. Jednak ten lukier zdecydowanie polecam do makowca.
Prosty lukier biały jest dedykowany do przepisów na drożdżowe wypieki. Kiedy lukier jest gotowy? Gdy jest biały i gęsty, jak gęsta śmietana. Jeśli lukier jest za rzadki, dosyp cukier puder i ponownie utrzyj. Całość utrzeć mikserem na gładką masę.
Gotowym lukrem cytrynowym można polać babkę, mazurek, sernik, makowiec, szarlotkę, piernik, pączki, ciasteczka – jednym słowem - wszystko. Również w domu trudno się obyć bez ciast i ciasteczek, które są pozbawione tej słodkiej polewy. Co najważniejsze jego wykonanie nie wymaga wiele wysiłku, nie jest tez pracochłonne.
Wystarczy kilka składników i ciasto nie tylko pięknie się zaprezentuje, ale będzie przede wszystkim. Poznaj prosty przepis na lukier do pierników. Bardzo często wykorzystuje się go do zdobienia świątecznych wypieków jak np.
Biały lukier to również bardzo dobry dodatek do zdobienia świątecznych makowców. Jest niezbędny zarówno do wielkanocnych bab, jak i bożonarodzeniowych pierniczków. Pączki, drożdżówki, ciasta i ciasteczka potrzebują go niezależnie od daty w kalendarzu.
To nie tylko słodki dodatek, ale także apetyczna dekoracja domowych wypieków. Sprawdź, czy na pewno wiesz, jak zrobić dobry lukier! Do pofarbowania lukru możecie użyć barwników cukierniczych. Jeszcze tylko wstążki i można wieszać na choince :) Jak i do czego można jeszcze wykorzystać lukier możecie zobaczyć np.
Pierniczki z lukrem wieszamy na choinkach i podajemy na świątecznym stole. Te ciasteczka nie miałyby jednak świątecznego charakteru, gdyby nie lukier, z którego wyczarowujemy zimowe kształty. Pięknie ozdobimy nim sernik, jabłecznik i placek drożdżowy, pączki, ciemne torty, a zwłaszcza pierniczki na Boże Narodzenie. To pytanie może spędzić sen z powiek nie tylko w okresie świąt. Ciasta i pierniczki z cukrową polewą goszczą na naszych stołach właściwie przez cały rok.
Zawsze się zastanawiałem jak zrobić lukier, żeby był plastyczny. Ostatnio przywiozłem taki przepis od znajomej z Londynu. Wypróbowałem go i mogę powiedzieć, że wiem, jak zrobić dobry, plastyczny lukier.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.