wtorek, 24 kwietnia 2018

Kiełbasa biała surowa do żurku

Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Biała kiełbasa – klasyczny dodatek do żurku, zwłaszcza tego serwowanego w okresie wielkanocnym. Jest surowa, dlatego bardzo ważne jest jej odpowiednie przygotowanie przed podaniem, tak, by wydobyć z niej jak najlepszy smak. Innymi popularnymi dodatkami są jajka i opcjonalnie ziemniaki, boczek i grzyby. Warto poznać prosty przepis na żurek z białą kiełbasą.


Przed parzeniem należy delikatnie nakłuć kiełbasę widelcem lub czubkiem noża w kilku miejscach - to zapobiegnie pękaniu kiełbasy. Woda do parzenia powinna być osolona i przyprawiona, aby kiełbasa zyskała smakowo, w przeciwnym razie odda smak do wody. Parzenie nie powinno trwać zbyt długo, tylko tyle żeby kiełbasa ugotowała się. Bardzo smaczna biała wielkanocna kiełbasa w innej wersji. Jest to gotowana w piwie z wodą biała kiełbasa, następnie pokrojona w plastry, a później krótko duszona w gęstym sosie cebulowym z tartej cebuli.


Poza świętami także występuje na stołach w całej Polsce, jednak najczęściej jako wkładka do białego barszczu, żuru czy żurku. Napiszę od razu, że biała kiełbasa powinna być biała przed kupieniem a szara po ugotowaniu. Przepisy z kategorii kiełbasa biała do żurku. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę, by nie straciła smaku, była miękka i soczysta oraz nie popękała podczas gotowania? Domowa biała kiełbasa, tylko na święta? Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Gregorhspeed w kuchni.


Lista przepisów na biała kiełbasa surowa do żurku z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Zaloguj się lub zarejestruj. Kiełbasa biała do żurku. Tą kiełbasę przeznaczam do żuru, który według mnie wymaga kiełbasy nieco tłustszej.


BIAŁA DOMOWA KIEŁBASA – NAJLEPSZY PRZEPIS – przepyszna, prawdziwa, domowa kiełbasa. Skład mięsny kiełbasy żurkowej. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na surowa biała kiełbasa pieczona z cebulą. Oczywiście ziemniaki jako klasyczny dodatek do barszczu białego lub żurku też znalazły u mnie swoje miejsce na pokazywanym talerzu!


Zapraszam dzisiaj na przepis na żurek z białą kiełbasą i boczkiem w wersji klasycznej lub bezglutenowej, zależnie od użytego zakwasu i jakości więc i składu kiełbasy. Sezon grillowy czas zacząć! Oto moja wersja kiełbasy grillowej czystej surowej bez dodatków.


Ponieważ poddaje się ją grillowaniu w temperaturze wyższej niż 1st. C przygotowuje się ją na soli niejodowanej (NIE peklosoli), gdyż w przypadku takiej temperatury azotany (z peklosoli) przekształcają się w węglowodory aromatyczne, czyli substancje szkodliwe wręcz rakotwórcze. Jak poznać, że kiełbasa jest już gotowa? Przed gotowaniem zwróć uwagę na otoczkę kiełbasy. Wykorzystane do jej produkcji jelito powinno być przezroczyste.


Podczas gotowania, w wyniku działania temperatury, zmienia ono swoją barwę. Skórka otaczająca kiełbasę, po zakończeniu gotowania, powinna być biała. Po kiełbasy białe sięgają zwykle miłośnicy klasycznych, domowych wyrobów, kultywujący tradycję i smaki znane od wielu lat.


Kiełbasa biała surowa do żurku

Bez niej, przynajmniej niektórzy, nie wyobrażają sobie świąt Wielkiej Nocy. Bez problemu powinnyście znaleźć ją w sklepach, ale nie łudźmy się - ta przygotowana własnoręcznie na pewno. Ale nie tylko - białą kiełbasę chętnie jadamy też przy innych okazjach. Można ją przygotowywać na różne sposoby - jednym z nich jest pieczenie. Sprawdź, co zrobić, by pieczona biała kiełbasa smakowała doskonale.


Serek idealny do sernika Vitello kg - zł. Jak gotować białą kiełbasę? To pytanie ostatnio często się pojawia, gdyż Wielkanoc tuż tuż. Tradycyjnie podaje się ją na śniadanie wielkanocne. Przygotowuje się ją na kilka sposobów: smażoną, pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub barszczu białego, a także najprościej jako gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie.


Kiełbasa biała surowa do żurku

Dlatego w moim żurku go brakuje, gdyż ogólna ich ilość zjedzona w tym czasie i tak przekroczyła granicę żywieniowego zdrowego rozsądku. No, ale już taki urok naszych polskich świąt! Pomarańcze kg - zł. Polokartą lub aplikacją. Cena bez rabatu wynosi 1zł.


Oferta ważna od środy 30. Zazwyczaj serwowana jest na tradycyjne śniadanie wielkanocne z dodatkiem pieczywa. Posiada ona specyficzny kolor i smak, który wydobywa się przy pomocy odpowiedniej obróbki termicznej. Pieczona biała kiełbasa z dodatkiem dużej ilości cebuli i chrupiących kawałeczków boczku. W zalewie z dodatkiem musztardy francuskiej (ziarnistej), sosu sojowego miodu i wina.


Warto tutaj postarać się o dobrej jakości świeżą (surową) białą kiełbasę, wówczas danie będzie naprawdę pyszne. Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty