środa, 22 marca 2017

Botwina na ciepło

Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów. Buraczki były już całkiem duże, świetnie nadawały się na chłodnik. Liście do tego przepisu nie były mi potrzebne, ale były zdrowe i tak ładne, że szkoda byłoby je wyrzucać. Młode buraczki z listkami to świetny składnik wielu pysznych dań. Botwina na ciepło i na zimno – sprawdzone przepisy.


Oto propozycje na lekkie i smaczne potrawy z botwiną w roli głównej!

Postanowiłam przygotować je podobnie jak szpinak. Kupiłam ostatnio piękną botwinkę - dwa spore pęczki. Przepisy, jak zrobić - Smaker.


Lista przepisów na botwinka zupa na ciepło z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Czy moderacja, to praca ? Dodane przez WZ-tek w: Na każdy temat.


Witam serdecznie Dziewczyny na Nowym Smakerze!

Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem. BOTWINKA NA CIEPŁO ZE SZCZAWIEM Zapraszam Państwa na botwinkę na ciepło.


Robię ją z małym dodatkiem szczawiu. Dosmacza on zupę, a jednocześnie lekko zakwasza dodając botwince koloru. Zupa jest dość gęsta, bo my taką lubimy. Jeżeli ktoś woli rzadszą to proszę zwiększyć o litra ilość bulionu.


Rancza i została mi z tego taka dziwna składnia :) W każdym razie chciałabym wystąpić jako orędowniczka botwinki. Bo, rzeczywiście, korzystamy z niej niemal wyłącznie w zupach. A tymczasem liść młodego buraka, jest naprawdę fantastyczny w smaku. Chłodnik z botwinki to wakacyjna zupa z mojego dzieciństwa, do niego jajo, a czasem ugotowane młode ziemniaki (jeszcze na ciepło!).


Botwinka Na Ciepło - informacje, zdjęcia, materiały video. No to dziś nie będzie mięska tylko same warzywka. Bardzo fajna zupka która jest pyszna na ciepło i zimno.


Ryż na ciepło z botwinką Cebulę i por kroimy drobno. Ząbki czosnku kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce Koperek siekamy.


Botwinkę myjemy i drobno kroimy z łodyżkami jeżeli są już małe buraczki to ścieramy je na tarce.

Gotujemy ryż al dente w osolonej wodzie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na liście botwinki na ciepło. Makaroniki Makowiec japoński Makowiec pod bezą Marchewka glazurowana Marchewka na ciepło Masa makowa Masa orzechowa Masło klarowane Maślane ciasteczka z ricott.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! MŁODA BOTWINA Z PARMEZANEM. Zupa z botwinki jest wbrew pozorom bardzo prostą zupą do wykonania. Zwłaszcza, gdy jej jedynym składnikiem, oprócz przypraw, jest właśnie botwinka :). Taka zupa smakuje mi najbardziej.


Ma konsystencję gęstego kremu, smak delikatnego barszczu, a na dodatek, jeśli ją wystudzimy i dodamy jogurt. Rancza i zostala mi z tego taka dziwna skladnia :) W kazdym razie chcialabym wystapic jako oredowniczka botwinki. Część z nich straci w gotowaniu, ale przecież można ją też zjadać na surowo i jeśli nie zupa botwinka na obia to niech na talerzu zagości sałatka z botwinkowymi listkami!


Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki. W ten sam sposób przygotowuję szpinak do obiadu lub np. Na zimniejsze dni polecam tą zupę. Jest smaczna, pożywna, zdrowa i rozgrzewająca.


Sałatka z botwiny na ciepło przygotowanie buraczki i łodyżki i razem gotujemy przez minut. Zagotowujemy szklanki wody, wkładamy buraczki i łodyżki i razem gotujemy przez minut. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić na cienkie plasterki.


Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić na cienkie plasterki. W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki (ok. 5-minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować. Przygotuj zatem bulion, jeśli nie masz gotowego. Najlepszy jest bulion domowy, np.


Sprawdzi się również domowy bulion warzywny (przepis znajdziesz tutaj). W ostateczności przygotuj bulion z kostki (najlepiej z kostki ekologicznej), wg opisu na opakowaniu. Zaparłam się i zrobiłam buraczki na ciepło.


Takie jak kiedyś buraczki na ciepło do obiadu, starte na grubszej tarce, ręcznie w pocie czoła lub w wersji nowoczesnej w malakserze. Do tego masa złotej cebuli, kwaśne jabłka, sól i pieprz i do smaku, dwie łyżki miodu albo syropu klonowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty