piątek, 10 marca 2017

Jak upiec dobry makowiec

Makowiec długo zachowuje świeżość. Można go upiec już dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu, przykryty ręczniczkiem. Ja zazwyczaj pozostawiam go na sam koniec świątecznych wypieków, ponieważ lubię świeże drożdżowe ciasto :-). Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić. Do ciasta dodałam dodatkowo żółtka, które pozostały od innego ciasta.


Najpierw musimy przygotować ciasto. Pierwszy krok to zaczyn: drożdże musimy rozetrzeć z cukrem, dodać mleko (musi być letnie, inaczej drożdże nie urosną). Wymieszany zaczyn odstawiamy na minut w ciepłe miejsce. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.


Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Przepis na makowiec zawijany. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Stanowi pewny element na świątecznym stole u prawie każdego Polaka.


W sklepach jest spory wybór gotowych makowców, jednak każdy wie, że samodzielnie upieczone smakują lepiej! Margarynę, wodę i cukier włożyć do garnka i gotować przez trzy minuty. Jeśli chodzi o mnie to taki makowiec to jest jedyna rzecz, która za każdym razem próby mi nie wychodzi. Ostatnio zwinęłam struclę pięknie rosła wstawiłam ja do pieca upiekła się piękna i rumiana ale co z tego jak ja rozkroiłam to miała taką dziurę w środku bo wyrosła tylko górna część i nie. Są bardzo dobre , puszyste i delikatne ( się nachwaliłam :) ale naprawdę są.


W święta nie może zabraknąć makowca. Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół. Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany. Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca!


Jak upiec pyszny makowiec? Pamiętaj, że lepiej dodawać jej stopniowo, niż nalać od razu za dużo. W trakcie wyrabiania ciasta podsypuj je mąką, aby nie przyklejało się do blatu. Z ciasta uformuj kulkę, zawiń w folię aluminiową i odstaw na dwie godziny do lodówki.


Po upływie tego czasu ciasto wyjmij i podziel na dwie. Pani Doroto makowce przepyszne! Oto przepis na najlepszy makowiec na świecie.


Idealnie pasuje nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale na każdą okazję – zwłaszcza, jeżeli chcesz zachwycić gości. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej.


Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). Chociaż w ciągu roku amatorzy makowca zwykle kupują gotowy wyrób, to raz w roku - właśnie na święta - warto upiec to ciasto w domu. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Po upieczeniu delikatnie wyjąć przestudzony makowiec z tortownicy, polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować ( wiórki kokosowe, kawałki orzechów).


Jak upiec dobry makowiec

Lista przepisów na jak upiec pyszny makowiec z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Na szczęście, aby upiec makowiec nie musimy czekać do Bożego Narodzenia, więc przyda się on przez cały r Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Polish Country House Kitchen.


Prosty przepis na makowiec na Święta. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa. W tym roku nie kupiony makowy zawijaniec, tylko własnoręcznie upieczony makowiec na kruchym cieście. Nie mam weny do pisania,biegnę do kuchni Zobacz więcej.


Pyszny, łatwy w przygotowaniu, nie wymagający dużego nakładu pracy- makowiec może być znakomitą propozycją na świątecznym stole. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. To smakowity wypiek który potrafi zrobić każdy laik.


Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Jeśli ktoś woli, może je przygotować z połowy porcji i upiec w formie o wymiarach 24x 24cm. Upiec naprawdę dobry makowiec wcale nie jest łatwo.


Jakże wiele razy zdarzyło mi się, że popękał, albo ciasto odeszło od masy i makowiec rozpadał się przy krojeniu lub też masa makowa pozostawiała wiele do życzenia. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem.


Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty