Zupa botwinka poniżej 1kcal. Jej głównym składnikiem jest boćwina – pyszna nowalijka bogata w cenne witaminy i minerały. Domowa botwinka, czyli zdrowa zupa – taka ma być – jeśli ma być po mojemu. W sam raz na upalne dni.
Zdecydowanie moja ulubiona zupa wiosenna!
A jak wiosna to koniecznie musi być pyszna, aromatyczna botwinka. Koniecznie z jajem, koperkiem i młodymi ziemniaczkami. Botwinkę dokładnie myjemy i usuwamy z żółknących liści i cienkich korzonków, siekamy wraz z listkami. Posiekane listki i buraka dusimy na oleju kokosowym przez 5-minut.
Do duszonej botwinki wlewamy wywar, zagotowujemy i doprawiamy solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Ma także odczyn zasadowy, więc jest polecana przy zakwaszeniu organizmu (o diecie odkwaszającej przeczytasz tutaj). Botwinka to wspaniałe źródło witamin i minerałów.
Jajka są ważnym elementem zdrowej diety i często je wprowadzam w jadłospisach, które dla Was układam. Więcej o tym jak układam diety dowiesz się w. To symbol wiosny, letnich dań, lekkich i pysznych zup, chłodników. Ja przygotowałam z niej lekką, dietetyczną zupę wg wskazówek Pani dietetyk. Jemy ją od dni i wcale nam się nie nudzi, bo jest pyszna.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na dietetyczna botwinka. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. Przygotowanie dietetycznej zupy z botwinki rozpoczynamy od napełnienia garnka litrem wody i ugotowania w nim umytych, obranych i pokrojonych w kostkę buraków. Cukinie, botwinkę i czosnek również myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gdy buraki będą miękkie dodajemy do zupy pozostałe, pokrojone wcześniej, warzywa.
Całość gotujemy przez około minut na małym ogniu. Porcja dostarcza 2kcal. Dietetyczna botwinka jest lekka i aromatyczna.
Lista przepisów na dietetyczna sałatka z botwinki z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Przede wszystkim botwinka to bogactwo witaminy K, która zapobiega sklejaniu się płytek krwi, wspiera układ trawienny, odtruwa wątrobę i zwiększa ilość wapnia w organizmie. Poniżej prezentuję Wam trzy pomysły na zdrowe zupy z botwinką, które śmiało możecie jeść na odchudzającej diecie. Zapisz przepis w ulubionych. Chłodnik to jedna z najchętniej wybieranych potraw podczas upałów.
Z uwagi na to, iż chłodniki to zupy, których bazą są warzywa, doskonale wpisują się także w diety odchudzające i oczyszczające organizm z toksyn. Nie wyobrażam sobie wiosennego stołu na którym nie stałaby botwinka. Zachęcam wszystkich do wypróbowania - oto mój przepis na botwinkę.
To tradycyjna metoda przygotowania ale można ją modyfikować według uznania. Przygotowuje się go z liści i korzenia botwiny, kefiru oraz śmietany. Istnieje kilka dodatków do tradycyjnego chłodnika, takie jak jaja, rzodkiewki, koperek, mięso drobiowe, kabanosy i inne. Przygotuj zatem bulion, jeśli nie masz gotowego.
Najlepszy jest bulion domowy, np. Sprawdzi się również domowy bulion warzywny (przepis znajdziesz tutaj). W ostateczności przygotuj bulion z kostki (najlepiej z kostki ekologicznej), wg opisu na opakowaniu. Kuchnia fusion jest w naszym kraju coraz bardziej popularna, pomyślałam więc, że warto skorzystać i połączyć smaki wschodnie z polskimi, zwłaszcza, że ostatnio zakupiłam sporo botwiny na wyprzedaży … #128521; Pyszna zupa curry z botwinką w wersji bez. Zdrowa, prosta i dietetyczna zupa z botwinki, buraków z dodatkiem cukinii, ogórka, rzodkiewek, szczypiorku i koperku.
Doskonała na wiosenny i letni obiad. Podana z jajkiem smakuje doskonale. Czas przygotowania i ilość porcji minut, garnek.
Co do botwinki, czy batwinki to już Marka Jpoprawił, Arwenko :)) Co do części - nie jestem pewna, może masz rację. I nie robię za adwokata, poprostu chce mi się poklepać w klawiaturkę, więc wyszukuję problemów :))) Pozdrówka. Zamień jogurt naturalny na inny składnik.
Liści botwinki kroimy w małe kawałki. Buraczki trzemy na tarce z grubymi oczkami. Wszystko zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez kolejnych minut. Po ostygnięciu dodajemy startą rzodkiewkę i ogórka.
Blog poświęcony zdrowemu odżywianiu, dietetyczne przepisy kulinarne. Fit potrawy mięsne, wegetariańskie, rybne, przekąski i koktajle. Jest już botwinka- musi być zupa! Botwinkę myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika kuchennego i kroimy na drobne paski.
Botwina, botwinka – młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. W kuchni stosowane przede wszystkim do zup, a także sałatek i potraw duszonych. Nazwą „botwinka” określa się również zupę, której jest głównym składnikiem.
Botwina jest też dodawana do chłodników oraz barszczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.