środa, 15 marca 2017

Ryba po grecku wg wachowicz

Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Mamy dla was kilka przepisów na rybę po grecku - polecany przez Magdę Gessler, polecany przez Ewę Wachowicz oraz w. Ryba po grecku to polskie danie i oznacza mniej więcej rybkę z warzywami.


Przepyszny, aksamitny i niewiarygodnie efektowny wizualnie. Desery Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wg Ewy Wachowicz. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ryba po grecku ewy wachowicz. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku.


Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Przepis na rybę po grecku z programu Ewa gotuje. Jest troszkę inna wersja ryby po grecku niż znamy, ponieważ pani Ewa zrobiła ją ze śledziami. Marchewkę gotujemy w łupince tak aby nie była zbyt miękka (ma być al dente). Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni!


Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem! Opis przygotowania Filety rybne rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na mniejsze kawałki i lekko oprószyć solą.


Jest to wypróbowany przeze mnie od wielu lat przepis i tylko z niego korzystam,gdy mamy ochotę na rybę po grecku. Jeśli są bardzo słone, włożyć je do zimnej wody na godzinę, by oddały nadmiar soli. Marchew ugotować w całości (powinna być lekko twarda).


Po wyjęciu z wody przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jest to jedna z naszych ulubionych świątecznych potraw. Wiele osób, które dotąd nie były przekonane do tego dania, to po posmakowaniu wersji ryby po grecku wg przepisu mojej Babci, stali się jej wielkimi fanami. Ponieważ sekretem kuchni siostry Anastazji jest wykorzystanie w przepisach prostych i dostępnych produktów, również do ryby po grecku używa ona warzyw z przyklasztornej grządki oraz dobrej ryby prosto ze stawu.


Bardzo często mamy dylemat co zrobić z takich filetów rybnych. Co zrobić, by smażona ryba smakowała ciekawie i była podana ze zdrowymi warzywami. Można ją też przygotować wcześniej i podać nawet dwa dni od zrobienia. Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego.


Ryba po grecku wg wachowicz

Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Dorsza kroimy w kawałki i moczymy w jajku rozbitym z delicatem i curry i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.


Serwuje się ją na ciepło lub na zimno, jako przystawkę. Rybę po grecku przyrządza się ze smażonych kawałków lub filetów rybnych w towarzystwie duszonych warzyw (marchwi, selera, pietruszki, cebuli) oraz sosu pomidorowego. Ewa Wachowicz Ryba - informacje, zdjęcia, materiały video. Możemy też na całym oleju usmażyć warzywa z cebulą, dodać wodę i pomidory, a na koniec włożyć surowe filety i razem poddusić 5-minut. Prawidłowo rybę po grecku robi się tak jak w pierwszym wraiancie i podaje schłodzoną.


Jeżeli dusimy ją razem z warzywami, to jest to wariant na gorąco, podawany jako danie obiadowe. Panierować w mące, smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Podsmażyć cebulę i por (pokrojone w krążki). Marchew, seler i cukinię, a także pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych okach, dodać. Również paprykę chili orginalną i koncentrat Heinz z oliwką.


Zamiast wody zawsze dodaję do potraw wywar z kurczaka. Codziennie gotuję udko dla ulubieńca to mam. Pewnie nie jest to ryba po grecku tylko moja wersja.


Restauratorka postawiła na dorsza, który przez wielu nazywany jest królem polskich ryb. To, czym przepis może zaskoczyć, to spora. Zupełnie przez przypadek natknęłam się jakiś czas temu na program Między kuchnią a salonem, gdzie gościem była między innymi Magda Gessler z córką.


Kulinarnym tematem tego programu była ryba na sposób grecki, bo przecież w Grecji nie ma czegoś takiego, jak nasza polska ryba po grecku. Zanotowałam sobie przepis i zrobilam. Przepis, który podajemy poniżej to receptura Ewy Wachowicz.


Jej śledzie po grecku w swoim składzie zawierają także rodzynki. To świetny pomysł dla fanów słodkich potraw. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty