poniedziałek, 6 marca 2017

Przetwory papryka konserwowa

PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH. Przetwory na zimę to sposób na zatrzymanie. Kiedy latem zamykamy warzywa i owoce w słoiki. Włożyć do czystych i suchych słoików.


Przepis na papryka konserwowa.

Wrzesień to idealna pora na zrobienie domowej papryki konserwowej. Tak więc wtedy, gdy papryka jest dość tania, kupujemy jej większe ilości, by wykonać z nią przetwory. Najlepsza wg mnie papryka konserwowa- nie jest zbyt kwasna, nie jest zbyt slodka, i przede. Sezon paprykowy jeszcze trwa,więc pora na przetwory.


Papryka z tego przepisu to. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Przygotowanie papryki konserwowej jest jeszcze prostsze niż sama zalewa.

Podstawą są oczywiście słoiki, w których będziemy przechowywać nasze przetwory przez zimę. Pamiętajcie, że słoiki muszą mieć odpowiednie dobrane wieczka. Z tego przepisu otrzymacie świetną domową, marynowaną w zalewie octowej paprykę. Sprawdzony i łatwy przepis.


Następnie pokroić na kawałki i ułożyć w słoikach. Ja pokrojoną paprykę segreguję na dwie grupy bo nie zawsze trafia się piękna i długa papryka. Do jednych słoików trafiają proste i duże kawałki a do drugich małe kawałki. Czerwiec to również sezon na kalafior zatem moja kolejna propozycja na przetwory z kalafiorem w roli głównej ! Polecam także kalafior marynowany w przecierze pomidorowym kalafior marynowany z marchewk Zobacz więcej. Od ponad lat przygotowuję paprykę z tego przepisu.


Przechowywana w piwnicy może stać bardzo długo-aż do kolejnego sezonu. Ważnym etapem w przygotowaniu papryki, jest czas gotowania słoików, nie może być zbyt długi gdyż papryka będzie bardzo miękka, i nie będzie się nadawała do sałatek, czy koreczków. I trzeba to nazwać po imieniu.


Oprócz tego zawiera kwas foliowy, błonnik, miedź, żelazo, magnez, potas. Tradycyjny przepis mojej baci na paprykę konserwową, która zawiera w sobie najlepsze smaki jesieni. Poznaj staropolski smak i przekonaj się jakie to proste :).

Jest w naszej rodzinie od dawna i zawsze kilka słoików tak przygotowanej papryki ląduje w piwniczce. U nas paprykę konserwową je głównie Zielonooki, ja fanką nie jestem, choć oczywiście zdarza się, że po nią sięgam. Włóż po kilka piórek cebuli i ciasno układaj paprykę. Do słoików wsyp przyprawy.


Do każdego słoika dodaj po łyżce oleju. Jednak coś mi się odmieniło i teraz co roku obowiązkowo muszę zrobić kilka słoiczków. Sierpień i wrzesień to najlepszy czas, żeby zrobić przetwory z papryki.


Najbardziej lubię ją jako dodatek do kanapek. Zachowuje kształt i smak. Uprzednio upieczona i brana ze skórki, staje się idealnie miękka i nabiera słodyczy. C, czerwona zawiera rutynę, bioflawonoidy oraz drogocenny fosfor.


Wszystko to wpływa doskonale na nasz układ krwionośny i odpornościowy. Kalkulator kalorii - sprawdź ile kalorii zawierają twoje posiłki. Tabele kalorii, wartości odżywcze, kalorie produktów, kcal, białko, węglowodany, tłuszcz, tabela kalorii. Warto poznać kilka przepisów na te przetwory, dzięki czemu będziemy mogli dobrać idealny przepis do wykorzystania w swoim domu.


Czerwona papryka konserwowa jest bardzo łatwa do przygotowania. Nie modyfikowałam go, wykorzystuję wszystkie przyprawy i zachowuję proporcje w każdym szczególe. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na papryka konserwowa w oleju.


Potrzebne będą: papryka, cebula, ocet, zioła i przyprawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty