To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.
Dodatek masy makowej sprawił, że jego smak kojarzy się wigilijnie. Smaczny i wilgotny - a takie ciasta lubimy.
Mąż nawet bardziej, choć nawet ja nie miałam powodów, by kręcić nosem ;-). Bakalland z puszki) -jajek -140g margaryny -szkl. Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Wyniki wyszukiwania dla ciasta makowiec z puszki z jabłkami pokaż przepisy tylko ze zdjęciami.
Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu. Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka.
Zawsze szybko znika z patery. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Makowiec japoński jest ciastem bez spodu. MAKOWIEC JAPOŃSKI (Z JABŁKAMI) – NAJLEPSZY PRZEPIS – ŚWIĘTA Z JOLĄ – Odcinek – dla wszystkich, których marzeniem jest przygotowanie idealnej wigilii i świąt postanowiłam przygotować serię filmów świątecznych. W filmach, krok po kroku, pokazuję jak przygotować najlepsze świąteczne potrawy Zapraszam do gotowania ze mną i udostępniania filmów dalej W siódmym.
Gotowy, przestudzony makowiec oblej polewą czekoladową lub cytrusowym lukrem i udekoruj wierzch połówkami orzechów włoskich oraz innymi bakaliami. Wypróbuj ten prosty przepis na makowiec z jabłkami. Tata Lubego ostatnio wręczył mi puszkę gotowej masy makowej i dał zadanie: upiecz jakieś ciasto. Wylej masę na przestudzony.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ciasto z makiem i jabłkami. Stopniowo dodać po jednym żółtku. Następnie dodać po łyżce maku - sparzonego mlekiem i zmielonego dwa razy.
Dodać po łyżce kaszy manny, wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wmieszać posiekane orzechy włoskie i. Pycha ale nieco za słodki, zdaje się że to przez gotową masę makową z puszki.
Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Wszyscy się nim zajadali, nawet. Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Mak gotujemy z mlekiem przez okołominut.
Dwa makowce mi wyszly i sa juz w piecyku. Sama ta gotowa masa to nie wspaniala ale upiekszylem ja rodzynkami i daktylami wymoczonymi w rumie. Niestety nie ma takich smakolykow w Szwecji.
Tu jest prosto, sama upieczona masa makowa, nie ma nawet spodu. Dodatek jabłek powoduje, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Jeśli dorzucimy dużo bakalii – orzechów, pokrojonych moreli, daktyli czy suszonych. Kwaśne jabłka łagodnie podkreślają smak maku, a ich obecność powoduje, że ciasto jest przyjemnie wilgotne.
Interesujące urozmaicenie tak klasycznego ciasta. Makowce to ciasta z wieloletnią tradycją. Trudno wyobrazić sobie święta bożonarodzeniowe bez przepysznego makowca na stole.
Oprócz maku, wyjątkowego smaku dodają temu ciastu bakalie w postaci migdałów, rodzynek czy włoskich orzechów. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec makiem z puszki. W tym roku zrobiłam z podwójnej porcji dla całej rodziny na zamówienie. Ponoć wychodzi mi najlepszy.
Dziękuję i polecam wszystkim. Paniom, którym nie wyszło ciasto- zwracajacie uwagę na rodzaj mąki. Z tych zwklaków nawet ciasto z najlepszego przepisu nie wyjdzie.
Nie używa się do niego mąki, tylko delikatnej kaszy manny, startych jabłek, rodzynek i mielonego maku, które miesza się razem z białkami i Proszkiem do pieczenia WINIARY na puszystą masę. Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.