Białą kiełbasę zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć przez minut. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku pieprzem , czosnkiem i majerankiem.
Na talerzu dokładać pokrojone na ćwiartki jajka na twardo.
Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog.
Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu. Wielkanoc, a to najlepszy czas na ugotowanie pysznego, armatycznego żurku.
Polecam jednak mimo wszystko gotowe zakwasy z butelki - IMHO chyba mniej jest w nich chemii.
Polecane przepisy: jak ugotować żurek z butelki Zobacz więcej. Dania główne Żurek po włosku. Mariaż kuchni polskiej i włoskiej. Dodać do ziemniaków z cebulą. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodać rozrobiony ŻUREK z opakowania lub butelki - według uznania, i gotować według przepisu na opakowaniu.
Następnie rozrobić śmietanę z gorącą zupą (w celu uniknięcia zważenia się śmietany i powstania białych kulek w zupie) i dodać do zupy. Paszczaka zawsze wychodzi! Całość zagotować i doprawić solą i pieprzem.
Podziel się: Kliknij, aby. Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie.
Ilość i różnorodność przypraw i dodatków zależy w większości przypadków od osoby przygotowującej zupę, ale często jest także uwarunkowana rodzajem żurku czy regionem w jakim jest przyrządzany. Poniżej możecie zapoznać się z listą przypraw i dodatków do żurku, a także dowiedzieć się z czym podawać i jak doprawić żurek. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie.
Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie.
Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą (część kiełbasy można upiec według wskazówek poniżej). Jak zrobić pyszny domowy Żurek Tomasz Klimczak. Unsubscribe from Tomasz Klimczak?
Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. W każdym regionie smakuje inaczej. Zapraszam do spróbowania mojego przepisu #128578; Składniki dobrej jakości żur w butelce żurek w torebce szt 5g mięsa ( żeberka wędzone, żeberka świeże, boczek świeży) 3-kiełbaski białe surowe pęczek włoszczyzny( marchew,pietruszka,seler,por) 3-ziemniaki pokrojone w kostkę cebula. UREK NA WĘDZONEJ POLSKIEJ KIEŁBASIE - DoradcaSmaku - ten przepis. Dołożyć pokrojone w kostę ziemniaki i marchew,gdy ziemniaki będą miękkie dodać zakwas wg.
Z wędzonym boczkiem i suszonymi borowikami. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Kiełbasę kroimy w plastry, a wyciągnięte z wywaru grzybki – kroimy drobno. Na głęboki talerz wylewamy żurek. Dodajemy krążki kiełbasy, posiekane grzybki oraz cząstki jajek.
Zupę można doprawić łyżką kwaśnej śmietany. Czy dodać też jakieś jarzyny typu marchewka, por ? Ja lubię żurek z warzywami drobno pokrojonymi, pływającymi w zupie. Jeśli ktoś woli żurek czysty, należy warzywa pokroić w duże kawałki i wyłowić przed podaniem.
Pokaźny zbiór przepisów. Boczek, kiełbasę, przyprawy (oprócz majeranku) i zmiażdżony czosnek zalaćzimną wodą i ugotować. Mąkę rozprowadzić wodą i powoli dodawać do żurku ciągle mieszając.
Wsypać majeranek i zagotować. Osobno wyjąc udko na talerzyk. Podawać z pokrojoną kiełbasą lub jajkiem na twardo. Pyszny z dodatkiem jajka,białej kiełbaski:) WYDRUKUJ. W międzyczasie kroję cebule i boczek wędzony, w małe kosteczki, podsmażam na patelni.
W tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach, a jajka - na twardo. Jedno i drugie obrać i pokroić na kawałki w ulubionej wielkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.