środa, 1 marca 2017

Lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym

Poniższy przepis prezentuje lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym. Dobrze doprawiony, lekko pikantny szpinak idealnie współgra z delikatnym, kremowym sosem beszamelowym, a serek pleśniowy zwieńcza dzieło tworząc charakterystyczny, wyjątkowy smak dania. Najpierw przygotowuję sos beszamelowy: na patelni rozpuszczam masło, patelnię zdejmuję z ognia i dodaję mąkę - dokładnie mieszam, tak by. Na deszczowy poniedziałek lasagne ze szpinakiem i kurczakiem.


Czas przygotowania: min. Zdecydowanie łatwiej zrobić zdjęcie zupie czy risotto. Lasagne z kurczakiem i szpinakiem. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Przepisy, jak zrobić - Smaker. Polecane przepisy Doradcy Smaku. Całość posypać tartym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 1stopni przez min.


Podstawowy przepis na lasagne ze szpinakiem oraz sosem bolońskim z mięsem mielonym. Doskonałe połączenie smaków! Przykrywamy makaronem i polewamy znowu sosem beszamelowym. Nakładamy szpinak i ponownie przykrywamy płatami makaronu. Po wegetariańskiej lasagne ze szpinakiem i fetą czas na wersję z mięsem, z kawałkami soczystego kurczaka.


Wszystkie składniki potrawy przygotowujemy oddzielnie, następnie składamy razepłaty ciasta lasagne przekładamy szpinakiem, kawałkami kurczaka oraz sosem beszamelowym. Zawsze gdy jem szpinak przypomina mi się Popeye. Pamiętacie tego bohatera kreskówek, który dzięki szpinakowi zyskiwał super siłę?


Niestety po lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym nie zauważałam jakiś spektakularnych efektów związanych z poprawą kondycji fizycznej. Tym razem klasyczny sos boloński zastąpiłam szpinakiem. Lista przepisów na lasagne ze szpinakiem i fetą i sosem beszamelowym z polskich blogów kulinarnych.


Dlatego szpinakowe nadzienie wzbogaciłam serem owczym, sporą ilością czosnku i gałki muszkatołowej. Danie składa się z warstw makaronu przekładanych nadzieniem szpinakowym. Wegetariańska lasagne z cukinią i szpinakiem.


Lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym

Chrupiąca cukinia, pyszny szpinak, wyrazisty sos pomidorowy i delikatny sos beszamelowy, do tego sporo parmezanu na wierzchu – coś pysznego! Klasyk włoskiej kuchni, do którego dodaliśmy liście szpinaku, a smak sosu beszamelowego podbiliśmy czosnkiem. Ukkładaj kolejne warstwy, zaczynając od makaronu. Ostatnia warstwa powinna składać się z porcji sosu beszamelowego.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Sos doprawiam szczyptą gałki muszkatałowej oraz solą i białym pieprzem. Naczynie do zapiekania smaruję dokładnie masłem. Na dno wylewam kilka łyżek sosu beszamelowego, na sosie układam NIE UGOTOWANE płaty lasagne, i znowu smaruję ją sosem, na sos wykładam warstwę szpinaku - powinna być grubości około dwóch centymetrów. Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie.


To danie podbije serca Twoich gości! Dokładnie tak, przyprawione pomidory z puszki są sosem do potrawy, a szpinak z riccotą farszem. Zobacz przepis na lasagne ze szpinakiem!


Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj szpinak i ogrzewaj, aż się rozmrozi i odparuje większość płynu. Wymieszaj z pokruszoną fetą.


Przyrządź sos: w rondlu roztop masło, oprósz mąką i zasmaż na biało. Do zasmażki powoli wlej mleko i zagotuj. Najczęściej stosuje się sos pomidorowy i beszamelowy. Sposobów na lasagne jest mnóstwo, od tych mięsnych do wegetariańskich. Sprawdź, dlaczego nasi goście przepadają za ta potrawą.


Szpinak w towarzystwie aromatycznego, pikantnego kurczaka oraz przyjemnie serowy beszamel, a to wszystko zamknięte w płatach makaronu. Te elementy tworzą przepyszną lasagne ze szpinakiem – danie nieco pracochłonne, lecz nadające się nawet na wykwitną kolację. Tak brzmi zadanie konkursowe, które postanowiłam potraktować bardzo dosłownie;) Poza tradycyjną lazanią, z mięsem mielonym i beszamelem, ta ze szpinakiem jest bowiem moją ULUBIONĄ.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na lasagne ze szpinakiem i beszamelem. Przy tym smakuje nieziemsko i przyznam szczerze, że jestem od niej uzależniona. Ta lasagne to odchudzona wersja lasagne z warzywami, na którą przepis udostępniłam w artykule “Jak zrobić lasagne warzywną bez mięsa? To że jest odchudzona wcale nie znaczy gorsza.


Tradycyjne lasagne z mielonym mięsem, marchewką i selerem naciowym podane na sposób boloński wegetarianie mogą zastąpić pysznymi lasagne ze szpinakiem. Do ich przygotowania można wykorzystać szpinak mrożony, ale najlepiej smakują z farszem z podsmażanego na maśle, świeżego szpinaku, z dodatkiem tartej gałki muszkatołowej, białego pieprzu i szczypty suszonej bazylii oraz. Następnie makaron należy również posmarować z drugiej strony, ale tym razem sosem pomidorowym. Na makaron nakładamy szpinak, następnie płaty makaronu, sos beszamelowy i pieczarki.


Lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym

Tą czynność powtarzamy aż do wykończenia składników. Musimy naprawdę dokładnie mieszać, żeby uzyskać gładki sos. Do lazanii ze szpinakiem nie solimy sosu. Sól z sera feta wystarczy w zupełności po posolenia całej potrawy.


Lazania ze szpinakiem – przygotowanie. Na dno nalewamy ciut mniej niż połowę sosu beszamelowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty