środa, 1 marca 2017

Przepis na zakwas do zurku

Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur. Zakwas jest w moim domu nowością, może nie sam w sobie ale jego przygotowywanie. Od kilku miesięcy piekę chleb i posiadam swój własny zakwas żytni.


Chciałabym też użyć własnego zakwasu.

Widzę, że przygotowanie tego do żurku to wymieszanie tylko mąki z wodą. Tradycyjnie zakwas żuru robi się na mące żytniej, z kolei zakwas barszczu na mące pszenicznej. Smakosze żurku pewnie powiedzą, że jest on nieco ostrzejszy, cięższy i bardziej kwaśny od barszczu. Smak zupy różni się też w zależności od rodzaju wywaru na którym jest gotowana.


Może być on warzywny lub mięsny. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np.

Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. A ja przepis na kieszenie zuru mam lat w pamięci i co rok gotuje moim najbliższym. Zakwas zarabiam czystą mąka żytnią bez żadnych wynalazków i sterylnych wymyslow.


W dawnych czasach nie było takiej potrzeby. Bakterie o których dzisiaj mamy dużą wiedzę, robiły na korzyść kiszenia a co idzie dalej dla naszego szlachetnego. Co więcej zakwas na żurek można przygotować z zakwasu chlebowego! A sam żur często podawany w wydrążonym chlebie. Widziałam już w jednym z marketów pełno ofoliowanych bochenków z charakterystyczną czapeczką, ale ja bym je omijała szerokim łukiem.


Poniżej polecam nowy przepis na chleb do żurku w wersji na zakwasie. Oczywiście, możesz kupić gotowy produkt, ale domowego smaku nie da się podrobić! Zakwas na żurek to podstawa udanego żurku wielkanocnego. Przygotowanie własnego zakwasu na żurek nie jest trudne. Potrzebujesz tylko odrobiny cierpliwości - płyn dojrzewa przez dni, więc musisz zacząć przyrządzanie na kilka dni przed Wielkanocą.


To drugi przepis na chleb do żurku na stronie, tym razem przygotowany jedynie na niewielkiej ilości drożdży. Z podanych proporcji wychodzą bochenki o średnicy mniej więcej cm. Dla zapracowanych – można je przygotować wcześniej, po ostudzeniu zamrozić, a przed użyciem jedynie rozmrozić, wysmarować masłem i podpiec w piekarniku.

Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza. Wykonanie: Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba.


Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Newsletter smaków życia. Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera. Aromatyczny zakwas na żurek to podstawa udanej świątecznej zupy.


Zakwas możecie kupić w butelce albo w torebce, ale najlepszy jest ten przygotowany w domu. Nastawienie zakwasu na żurek zajmie Wam pięć minut, a po 3–dniach będzie czekał na Was pachnący i aromatyczny zakwas. Przepis na zakwas żytni do pieczenia chleba. Zakwas żytni do pieczenia chleba to jedna z tych rzeczy, które wydają się bardzo skomplikowane i trudne tylko do czasu, kiedy samodzielnie go zrobisz i skosztujesz upieczonego przy jego pomocy, przepysznego chleba. Białą kiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę zalewamy litrami zimnej wody.


Wrzucamy suszone grzyby, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz dodajemy liść laurowy. Dziękuję bardzo za tak fajny przepis! Oba robi się z mąki żytniej i wody, ale sposób przygotowania jest inny. Po wymieszaniu mąki i wody odstawia się go i nie dokarmia codziennie. Chleby są pyszne, nawet jeśli popękają to nie przeciekają.


Ostatnim razem zapomniałam nastawić pszenny zakwas i zrobiłam na żytnim. Chlebki w smaku były trochę inne, ale pyszne i wcale nie były ciężkie. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni.


Zrobilem zakwas na zur wedkug Twojego przepisu. Zur wyszedl smaczny ale bardzo malo kwasny. Za drugim razem trzymalem zakwas ponad trzy dni – zakwas nie stal sie bardziej kwasny. Tak wiec musialem ratowac sie kwaskiem cytrynowym I chrzanem.


A ja chcialbym by moj zakwas sam w sobie byl juz mocno kwasny. Zakwas to tylko składnik żurku (zwany również kiszonym żurkiem), przepis na samą zupę po kliknięciu na link – domowy żurek na zakwasie. Gotowy zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce nawet ok.


Czosnki i chleb muszą być całkowicie zanurzone w wodzie – gdy będą wystawać mogą spleśnieć i zepsuć zakwas.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty