poniedziałek, 13 marca 2017

Jak ugotować zupę botwinkową

Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Zupa jest niezwykle łatwa i szybka. To poza smakiem jej wielki atut, bo kto chce spędzać w kuchni cały dzień na gotowaniu, kiedy za oknem piękna pogoda.


Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać.

Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Można ją jeść z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniaczkami. Jak ugotować botwinkę po.


Ja robię na czystym bulionie mięsno-warzywnym, myję i kroję całą botwinkę, gotuję do miękkości, dosmaczam tylko solą, pieprzem i ząbkiem czosnku, wlewam butelkę zakwasu buraczanego, zagotowuję i podaję na talerzu z młodymi ziemniakami ugotowanymi osobno oraz koperkiem. Dodane przez maciekzw: Tylko o kuchni. Idealna na letnie dni prosta, szybka zupa botwinkowa, czyli zupa z botwiny, zabielana śmietaną, podana z jajami na twardo.


Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Bowiem połączenie z ziemniakami i marchwią gwarantuje, że zupa botwinkowa uda się wyśmienicie i może śmiało zastąpić rosół podczas niedzielnego obiadu.

Wydrukuj ten przepis na botwinkową zupę zabielaną śmietaną! Zupa ogórkowa to klasyczne polskie danie: zupa ogórkowa krem, rzadka lub zabielana - jej odmian jest mnóstwo! Dowiedz się czym przyprawić zupę z kiszonymi ogórkami oraz jak przygotować dobrą zasmażkę. Zupę botwinkową przygotujesz w niecałą godzinę, więc jest to patent na szybki obiad w ciągu tygodnia.


Zacznij od pokrojenia marchewki i pietruszki oraz buraka. Ich wyrazistość podkręci odrobina soku z cytryny. Jednak jak sami wiemy, dziś możemy botwinkę dostać w większości sklepów i cieszyć się jej smakiem każdego dnia.


Botwinka to inaczej zupa z młodych buraczków oraz ich liści. Zupy jarzynowe, które gotuje w domu są zawsze z dodatkiem jakiegoś mięska , najczęściej drobiowego. Lubię zupy z wkładką mięsną,.


Zupa pomidorowa jest jedną z najbardziej popularnych zup w Polsce. Utarł się nawet pewien stereotyp, że na pozostałościach niedzielnego rosołu, w poniedziałek wszyscy gotują zupę pomidorową. Można zrobić i tak, ale poniżej znajduje się przepis na zupę pomidorową od podstaw. Dzięki temu, że kalafior ma bardzo delikatny smak, bez problemu możemy kombinować z różnymi dodatkami do zupy. W wersji bezpiecznej należy sięgać po ziemniaki, marchewkę czy selera, jednak równie dobrze sprawdzi się brokuł, rukola, cebula czy też szpinak.


Sprawdź, jak przygotować zupę z dyni. Może biały barszcz albo fasolową z zacierkami?

Albo coś bardziej odjechanego jak np. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke. Wrzucamy je do garnka i zalewamy woda,tak,aby wody bylo wiecej niz ziemniakow ( mysle,ze kazdy zrobi to na oko).


Doprawiamy sola,ale nie za duzo. Gotujemy ziemniaki na srednim ogniu. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na jak zrobić zupę botwinkową.


Zupa z botwiny – jak ją przyrządzić? Zupa grzybowa jest idealna na każdą okazję. Co więcej, nie trzeba świeżych grzybów, by ją przygotować.


Z uwagi na to dostępna jest głównie wiosną. Botwina to nic innego jak młode liście buraka ćwikłowego. Liście są obfite w żelazo i wapń jak również szereg witamin. Ponadto są smaczne i atrakcyjne wizualnie.


O ile buraki trzeba lubić to botwinę się kocha. Na koniec zabiel: do kubka wsyp łyżeczkę mąki, dolej łyżkę zimnej wody, wymieszaj, do tego pół opakowania śmietany. Zupa, doskonała podczas odchudzania. Zupa kalafiorowa, to kolejna letnia potrawa, którą proponujemy jeść przez cały rok! Bo jest pyszna, zdrowa i prosta w przygotowaniu.


W dodatku nie wymaga wielu składników, i nie kosztuje wiele. Krótko mówiąc, ma same plusy. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis! Krupnik tradycyjny to smaczna, pożywna oraz lekka zupa. Polecana jest w czasie problemów żołądkowych oraz przy przeziębieniu.


Najlepszy krupnik to ten zrobiony na mięsnym wywarze - do jego przygotowania używam zazwyczaj żeberek lub skrzydełek. Zupa szczawiowa wg przepisu Ewy Wachowicz, podawana z jajkiem na twardo to klasyka kuchni polskiej. Nie wiesz jak ją ugotować?


Przekonaj się, że zrobienie zupy szczawiowej to żadna trudność.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty