Autor Zdjęcia: Shutterstock. Podgrzybki marynowane w słodko-kwaśnej zalewie. Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym wodzie około minut. Przepyszne grzyby marynowane na słodko ostro.
Grzybki są: - gotowe do zjedzenia już po dniach marynowania - super proste do zrobienia - bardzo jędrne - o wyraźnym, wyważonym smaku Zobacz więcej.
Weronika - Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Domogród. Marynowane podgrzybki słodko-kwaśne :) Kiedy na ryneczkach i pod sklepami spożywczymi wysyp zbieraczy grzybów z przepastnymi koszami z brązowiutkimi podgrzybkami i jasnymi prawdziwkami- to sygnał, że Czas na grzyby! Marynowane grzyby słodko-kwaśne Kilka tysięcy odsłon przepisu na sałatkę z ogórków na zimę (wpis poniżej) uświadomiło mi, że nadeszła pora na przepisy ,,słoikowe.
Zdjęcia tych uroczych grzybków czekają na zamieszczenie na blogu od ubiegłej jesieni. Pora grzybobrania jeszcze przed nami, ale już widziałam w sprzedaży kurki. A jeżeli marynaty - to oczywiście marynowane grzyby!
Moim przebojem są grzyby w marynacie słodko-kwaśnej.
Marynata słodko-kwaśna pasuje do różnych gatunków grzybów: prawdziwków, kurek, podgrzybków. Ważne jest jednak, żeby grzyby były małe i zdrowe. Grzyby marynowane w zalewie octowej z przyprawami to jeden z przysmaków kuchni polskiej. Do marynowania najlepiej nadają się świeże grzyby leśne: boro, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze czy podgrzybki.
Kapeluszy nie trzeba obierać, jak w przypadku maślaków. Polecam też mój przepis na grzyby marynowane na słodko ostro. Jeśli zaś lubisz zamykać rośliny w słoiki, to polecam Ci inne grzyby przepisy oraz pomysły na inne przetwory. Następnie odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach.
Pomiędzy grzyby włożyć obgotowane małe kawałki cebuli. Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-goździki i kawałek chrzanu. Choć nie jestem znawcą grzybów to chętnie je kupuję.
Znów skusiłam się na pyszne kurki, których smak tym razem zachowałam w słoiku. Przepis nadaje się do każdego rodzaju grzybów. I jest w 1 sprawdzony. Podaje się je do wędlin i pasztetów, stanowią też składnik sosu tatarskiego.
Z całego grzybobrania wybieramy najmniejsze okazy podgrzybków, borowików, kurek, maślaków i kozaków.
Słodko-kwaśna zalewa do grzybów. Grzyby myjemy i czyścimy, jeśli są duże kroimy na części. W przypadku kurek nie moczymy ich długo bo cały smak zostanie nam w wodzie. Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy ok 4-min. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
Gdy składniki się połączą i zagotują- wyłączamy. GRZYBY W ZALEWIE SŁONEJ IDEALNE DO SOSÓW ,ZUP. Niektórzy uwielbiają grzyby marynowane na słodko. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Reszta przepisu się nie zmienia.
Wystarczy, że do tradycyjnego przepisy dodasz więcej cukru. Zobacz także: Zupa kurkowa - sprawdź, jak przyrządzić to pyszne danie. Grzyby muszą być jak najwyższej jakości.
Aby zrobić marynowane grzyby, trzeba dokładnie je przejrzeć. Nie marynujemy grzybów robaczywych i oklapniętych. Inna marynata do grzybów leśnych na słodko bazuje na podobnych składnikach. Do marynaty wkładamy dodatkowo pokrojone w kostkę marchewki i cebulę.
Typowy błąd przy marynowaniu to mało soli w fazie obgotowywania,Produkt jest wtedy mało smaczny i zazwyczaj czuje się , że jest zbyt kwaśny. Podajemy przepis, jak marynować grzyby w occie. Dawniej uważano, że grzyby są bezwartościowe.
Uwielbiam grzyby marynowane w tej postaci. To chyba jedyny przeze mnie przyswajalny w 1 sposób spożywania grzybów. Może dlatego że nie czuć tak wyraźnie ich smaku.
No co, nie każdy lubi grzyby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.