Zrobiłam ten makowiec na święta i wyszedł REWELACYJNY. Do tej pory robiłam według innego przepisu, ale od teraz będę robić tylko taki bo jest najlepszy. Przepis mam od dawna, skąd – nie wiem.
Zapisany na karteczce czeka od świąt do świąt. Poszukiwania idealnego ciasta do makowca trwały nieco, aż wreszcie znalazłam właśnie to – krucho-drożdżowe. Ani w nim zaczynu, ani długiego wyrastania ciasta, dopiero w piekarniku nabiera kształtu.
Tego pysznego makowca szykuję zazwyczaj na Święta, jednak warto skusić się na taki wypiek również na inne okazje. To prosty i szybki przepis na makowiec. Nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej.
U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). Jeśli chodzi o mnie to taki makowiec to jest jedyna rzecz, która za każdym razem próby mi nie wychodzi. Ostatnio zwinęłam struclę pięknie rosła wstawiłam ja do pieca upiekła się piękna i rumiana ale co z tego jak ja rozkroiłam to miała taką dziurę w środku bo wyrosła tylko górna część i nie.
Im dłużej stoi w lodówce, tym lepszy! Makowiec z jabłkami, mokry, soczysty, polany czekoladą! MAKOWIEC JAPOŃSKI (Z JABŁKAMI) – NAJLEPSZY PRZEPIS – ŚWIĘTA Z JOLĄ – Odcinek – dla wszystkich, których marzeniem jest przygotowanie idealnej wigilii i świąt postanowiłam przygotować serię filmów świątecznych. W filmach, krok po kroku, pokazuję jak przygotować najlepsze świąteczne potrawy Zapraszam do gotowania ze mną i udostępniania filmów dalej W siódmym. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.
Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. U nas się na to mówi Strucla, Strucla z makiem, Strucla makowa. Pierwszy raz robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć.
Masa makowa jest wilgotna, ale dobrze trzyma się ciasta. PRZEPISY NA NAJLEPSZY MAKOWIEC - PRZECZYTAJ - PRZEPIS NA MAKOWIEC. Składniki na ciasto - makowiec świąteczny:g świeżych drożdży, g cukru, 3g mąki, szczypta.
Przepyszny i bardzo prosty makowiec – wilgotny i aromatyczny, z jabłkami, bez mąki jest bowiem tak wyjątkowy, że ciężko mu się oprzeć. Ten przepis podałam w ostatnim numerze magazynu „Uroda życia”, w którym pojawiły się moje nowe propozycje na świąteczne potrawy. W moim domu od zawsze przygotowywało się makowce z okazji świąt i bardzo często bez okazji #128578; Mój mąż bardzo lubi makowca drożdżowego.
Dodane przez czarnadora w: Tylko o kuchni.
Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto. Jeśli jednak za nim nie przepadasz, wypróbuj makowiec na kruchym spodzie - albo wersję całkowicie bez ciasta - za to z dodatkiem jabłek i bakalii. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na najlepszy makowiec.
Ciasto drożdżowe idealne, mnóstwo masy makowej, w dodatku wilgotnej, ah, rozpływa się w ustach ! Babcia Wandzia piekła ponoć co roku na Święta, zawsze ok lub szt, tak opowiadała mi moja mama. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego.
Można je przyrządzać w różnej formie, ale najbardziej znaną jest makowiec zawijany. Przekłada się go masą ze zmielonego maku, miodu, a także bakalii. Całość smakuje wyśmienicie. Ciasto rośnie opornie, ale to nic bo jest idealne, nie wychodzi zbyt i dobrze trzyma mak,(a wychodzi go naprawdę dużo). Ja swojego makowca piekłam w blaszce żeby za bardzo się nie rozlał na boki.
Przygotowujemy (zaczynamy wieczorem poprzedniego dnia od masy): Ciasto. Dzięki jabłkom jest wilgotny, nie jest mocno słodki a ja właśnie takie ciasta uwielbiam ! Moja Mama zawsze robi go na Święta, przepis dostała jakieś lat temu od koleżanki z pracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.