wtorek, 21 marca 2017

Podgrzybki marynowane w occie

Dynia w occie mojej babci-pyszna Rogaliki krucho-drożdżowe, bardzo proste! Przepis na grzyby marynowane - podgrzybki w korzennej marynacie. Podgrzybki w korzennej marynacie. Czas przygotowania: min.


Marynowane podgrzybki Kanie marynowane Podobne przepisy.

Gruszki w occie - nietypowe owocowe przetwory warto zrobić zamiast zwykłych surówek. Tak przygotowane gruszki to ciekawy dodatek do mięs na ciepło i na zimno. Podaje się je do wędlin i pasztetów, stanowią też składnik sosu tatarskiego.


Z całego grzybobrania wybieramy najmniejsze okazy podgrzybków, borowików, kurek, maślaków i kozaków. Do marynowania najlepiej nadają się świeże grzyby leśne: boro, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze czy podgrzybki. W garnuszku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, sól, cukier.


Zalewa do grzybów w occie.

Do wody dodajemy łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem -podgrzybki, prawdziwki). Grzyby oczyszczamy,wrzucamy na osoloną wodę. Prawdziwki i podgrzybki gotuje się około 5-minut, w zależności od ich wielkości. Polecam też mój przepis na grzyby marynowane na słodko ostro.


Jeśli zaś lubisz zamykać rośliny w słoiki, to polecam Ci inne grzyby przepisy oraz pomysły na inne. GRZYBY MARYNOWANE - PRZEPIS - jeżeli tylko mam taką możliwość przygotowuje pyszne, marynowane grzyby na zimę. Od zawsze marynuje grzyby w ten sposób :). Sezon na grzyby w pełni - warto więc uchwycić ich smak na zimę, najlepiej robiąc przetwory z grzybów. Podajemy składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej.


To przepis na zalewę do grzybów marynowanych, który przyda się wszystkim grzybiarzom. Idealnie kwaśna, w sam raz słodka, wystarczająco aromatyczna dzięki liściom laurowym i zielu angielskiemu zalewa, była pilnie strzeżonym sekretem mojej babci. Takie jak zawsze robiła moja mama za czasów mojego dzieciństwa.


Jest to bardzo skuteczny sposób, by zachować je na długo. Takie marynowane boro, podgrzybki czy nawet pieczarki są idealnym dodatkiem do sałatki jarzynowej, czy zupy jarzynowej (taki zwyczaj mój Małżonek wyniósł ze swojego domu rodzinnego). Niektórzy kładą grzybki jako zakąskę – w każdym razie, warto mieć kilka słoiczków.

Witam serdecznie, chciałabym podzielić się przepisem na grzyby marynowane. Większość grzybiarzy ma swój własny niepowtarzalny przepis na przygotowanie grzybó. Najlepsze grzyby marynowane z cebulą i przyprawami, idealne jako przekąska na imprezę. Następnie odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach. Pomiędzy grzyby włożyć obgotowane małe cebulki.


Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-goździki i kawałek chrzanu. Drożdże winiarskie w occie jabłkowym. Dodane przez basga w: Tylko o kuchni. Naturalny ocet jabłkowy kupuję w Rossmanie a drożdże chyba gdzieś niedawno widziałam,tylko gdzie.


Oczyszczone i opłukane grzyby podzielić na trzonki i kapelusze, większe kapelusze dzielimy na pół, a trzonki w plasterki. Wodę z łyżką soli zagotować, a gdy zawrze wrzucić grzyby i posiekaną w kostkę lub piórka cebulę. Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu.


Każdy grzybiarz ma swój ulubiony smak grzyba marynowanego. My wybraliśmy przepis Siostry Anastazji. Grzyby, najlepiej jak najmniejsze, mogą być dowolnego gatunku, ja zwykle marynuję tylko podgrzybki, dokładnie oczyszczam z ziemi i mchu.


Gotuję w osolonej wodzie (1l. z dwiema łyżeczkami soli) przez ok. Potrzebne składniki to woda, ocet spirytusowy, papryka, mió owoce jałowca i gorczyca. Najczęściej marynowane grzyby to boro, maślaki, podgrzybki, opieńki lub kozaki. Ocet spirytusowy (procentowy) można zamienić na ocet jabłkowy (procentowy).


Do zalewy można dodać także cebulę. Każdy kto lubi chodzić na grzyby powinien znać różne sposoby wykorzystania swoich zbiorów. Pokażemy Wam jak wykorzystać zebrane z lasu grzyby i przygotować marynowane podgrzybki w occie. Te popularne grzyby występują w naszym kraju w 6-gatunkach.


Hajduczek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Hajduczek naturalnie. Teraz przyszła pora na podgrzybki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty