czwartek, 30 marca 2017

Biała kiełbasa do żurku

Czasem problemem jest rodzaj mięsnej wkładki. Zaleca się, aby biała kiełbasa do żurku była dodawana w postaci surowej. Innymi popularnymi dodatkami są jajka i opcjonalnie ziemniaki, boczek i grzyby.


Warto poznać prosty przepis na żurek z białą kiełbasą. Biała kiełbasa – klasyczny dodatek do żurku, zwłaszcza tego serwowanego w okresie wielkanocnym. Jest surowa, dlatego bardzo ważne jest jej odpowiednie przygotowanie przed podaniem, tak, by wydobyć z niej jak najlepszy smak. Zapiecz całość w piekarniku. Najlepiej będzie smakowała z chlebem.


Bardzo smaczna biała wielkanocna kiełbasa w innej wersji. Kiełbasa biała do żurku. Tą kiełbasę przeznaczam do żuru, który według mnie wymaga kiełbasy nieco tłustszej.


Biała kiełbasa do żurku

Dodane przez AvaGardner w: Tylko o kuchni. Skład mięsny kiełbasy żurkowej. Oczywiście ziemniaki jako klasyczny dodatek do barszczu białego lub żurku też znalazły u mnie swoje miejsce na pokazywanym talerzu! Zapraszam dzisiaj na przepis na żurek z białą kiełbasą i boczkiem w wersji klasycznej lub bezglutenowej, zależnie od użytego zakwasu i jakości więc i składu kiełbasy. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Przepisy z kategorii kiełbasa biała do żurku. Poza świętami także występuje na stołach w całej Polsce, jednak najczęściej jako wkładka do białego barszczu, żuru czy żurku. Napiszę od razu, że biała kiełbasa powinna być biała przed kupieniem a szara po ugotowaniu.


Jest to gotowana w piwie z wodą biała kiełbasa, następnie pokrojona w plastry, a później krótko duszona w gęstym sosie cebulowym z tartej cebuli. Bez niej, przynajmniej niektórzy, nie wyobrażają sobie świąt Wielkiej Nocy. Bez problemu powinnyście znaleźć ją w sklepach, ale nie łudźmy się - ta przygotowana własnoręcznie na pewno.


Jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę, by nie straciła smaku, była miękka i soczysta oraz nie popękała podczas gotowania? Jak poznać, że kiełbasa jest już gotowa? Przed gotowaniem zwróć uwagę na otoczkę kiełbasy.


Biała kiełbasa do żurku

Podczas gotowania, w wyniku działania temperatury, zmienia ono swoją barwę. Wykorzystane do jej produkcji jelito powinno być przezroczyste. Skórka otaczająca kiełbasę, po zakończeniu gotowania, powinna być biała. Zapisz przepis w ulubionych. Ale nie tylko - białą kiełbasę chętnie jadamy też przy innych okazjach.


Można ją przygotowywać na różne sposoby - jednym z nich jest pieczenie. Sprawdź, co zrobić, by pieczona biała kiełbasa smakowała doskonale. Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 2stopni C piekarnika. Piec przez około minut aż się zrumieni.


Biała kiełbasa do żurku

Bardzo ważne jest, aby do tego żurku użyć białej, SUROWEJ kiełbasy. Koniecznie surowej, nie parzonej. Im lepsza kiełbasa tym oczywiście lepszy smak zupy. BIAŁA DOMOWA KIEŁBASA – NAJLEPSZY PRZEPIS – przepyszna, prawdziwa, domowa kiełbasa.


Biały barszcz lub żurek to w większości domów podstawa świąt wielkanocnych. Podobnie jak biała kiełbasa. O jajku nie wspominam, bo jest przecież najważniejsze.


Te trzy produkty można jednak połączyć w jedno oryginalne danie, czyli zapiec razem. Danie możesz podać na Wielkanoc, choć dzięki temu, że przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę, także na co dzień będzie to dobra propozycja. Sałatka śledziowa z ogórkiem i pomidorem. Jabłecznik z truskawkową pianką.


Bułki pszenne, śniadaniowe. Schab z cebulą, ziemniakami i sałatką. Gulasz wieprzowy z ziemniakami. Jest pachnąca, smaczna, nie zawiera sztucznych dodatków, a przede wszystkim wiem, co w niej jest - w końcu sama ją robię ;) Nie jest to rzecz trudna, wymaga tylko odrobinę cierpliwości i siły w ręku do wyrabiania.


Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Domowa biała kiełbasa idealna do żurku i nie tylko. Obejrzyj film i zobacz, jak zrobić białą kiełbasę.


Pobierz przepis na domową białą kiełbasę. Białą kiełbasę dodaje się również do żurku. Lubię przygotowywać pieczoną białą kiełbasę w piwie także bez okazji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty