Pamiętajmy, aby zostawić trochę wolnego miejsca między papierem a makowcem, bo inaczej makowiec podczas pieczenia nam popęka. Jak zawinąć makowca w papier. Zwijanie makowców Iwona B. Unsubscribe from Iwona B? Jeśli posiadasz formę do pieczenia bagietek, to możesz ułożyć w niej strucle – wyjdą jeszcze bardziej okrągłe.
Piecz w temperaturze 1– 190°C przez około – minut.
MAKOWIEC ZAWIJANY - DWIE STRUCLE I WIENIEC. Tak tak,wielkimi krokami zblizaja sie Swieta,wiele pracy ywkuchni,pieczenie gotowanie nie wspomne o porzadkach:-)Tak,tak prace trzeba sobie rozplanowac żeby nasz nos nie wyladował w barszczu,oczywiscie ze zmeczenia,he,he. Mój makowiec z wyglądu jeszcze nie jest idealny, to kwestia braku wprawy. Tak przygotowane makowce pozostawić do wyrośnięcia , a następnie piec. Przepis zaś jest naprawdę godny polecenia.
Zrobiłam ten makowiec na święta i wyszedł REWELACYJNY. Do tej pory robiłam według innego przepisu, ale od teraz będę robić tylko taki bo jest najlepszy. Makowiec zawijany to jedno z ciast, które zawsze pojawia się na Świątecznym stole.
Tradycyjne, piękne i pyszne. Odsączyć i zmielić razy. Ciasno zawinąć w pergamin. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Warkocz makowy to doskonała odmiana tradycyjnej zawijanej strucli makowej.
Idealny wypiek dla początkujących z ciastem drożdżowym, bo przy warkoczu nie musisz zawijać ciasta w pergamin i drżeć, pęknie, nie pęknie. Zawsze się uda, a jak smakuje! Jeśli jeszcze jako nadzienia użyjesz domowej masy makowej sukces gwarantowany! Każdą z nich rozwałkować, posmarować masą makową, zwinąć jak roladę (końcówki lekko podwinąć pod spód) i zawinąć w pergamin pozostawiając kilka centymetrów wolnej przestrzeni, żeby makowce miały miejsce na wyrośnięcie (nie należy jednak zawijać zbyt luźno, bo mogą podczas pieczenia popękać).
Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Podzielić ciasto i rozwałkować na prostokątne placki. Nakładać masę makową i zawijać w posmarowany olejem pergamin w formę tuby.
Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką. Piec w temperaturze 1stopni przez ok. Na koniec udekorować lukrem i makiem. Czy można ten makowiec upiec w innej formie?
Makowiec to obok keksa, tradycyjne drożdżowe ciasto pieczone w Polsce na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Każdy przepis ma swoje tajemnice, drobne modyfikacje, które zwykle stanowią o jego niepowtarzalnym smaku.
Następnie zwijać ciasto z nadzieniem w struclę i podwinąć końcówki pod spód. Makowce piec przez około minut w piekarniku rozgrzanym do 1stopni. Difficulty level Average Prepare time Długi. Blachę posypać mąką ułozyć rulony makowca.
PDFWydrukujNajlepszą robiła babcia T. Teraz już nie robi, więc ubłagałam o przepis. Nie jest jednak tak samo. Ale chociaż jakiś zalążek tego smaku. Bo makowiec to tylko na Boże Narodzenie.
I dołącza do działu „pierwszy raz”. Pierwszy makowiec, całkiem na tak. Planujemy przygotować schab w sezamie, nie wiem co z tego wyjdzie, pewnie jakiś wynalazek :) Ale wiem, co przyszykuję na deser. Na świątecznym stole pojawi się Strucla Makowa!
Idealna nie tylko od święta :) Polana lukrem albo posypana cukrem pudrem, soczysta, jak z cukierni. ZuziaNS Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Najlepsze. Każdy z prostokątów smaruję masą makową, zostawiając ok. Zawijam w roladę, końce makowca podwijam pod spó a następnie zawijam w wysmarowany olejem pergamin, zostawiając ok.
W każde Święta w moim rodzinnym domu musi pojawić się drożdżowe ciasto z makiem. Makowiec w formie warkocza, to wariacja na temat makowca zawijanego - tak samo dobry, pełen masy makowej i bakalii, wilgotny i puszysty, polany słodkim lukrem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na warkocz drożdżowy.
Kładziemy na blaszce w odstępach od siebie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.