wtorek, 7 marca 2017

Jak zrobic warzywa do ryby po grecku

Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Duszone warzywa do ryby po grecku. W tym momencie dodajesz również cebulkę jeśli jej używasz.


Po kilku minutach dodaj też startą na tarce, na grubych oczkach, marchew i pietruszkę.

Warzywa warto zetrzeć siebie wcześniej. Cebulę i pora pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni na oleju, dodać ugotowane warzywa wraz z wywarem oraz koncentrat, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym.


Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Nie smażę w panierce tylko obtaczam w mące.


Spróbuj zrobić z mintaja w kostce.

Lepiej kupować taki pakowany, bo przynajmniej wiesz co masz. Jak kupisz mrożony filet, to więcej zapłacisz za lód na rybie, niż za samą rybkę. Uwielbiam rybę po grecku odkąd koleżanka „sprzedała” mi przepis. Robię zwykle z filetów dorsza. Ważne jest by warzywa się nie rozgotowały tylko było miękkie i jednocześnie lekko twardawe.


Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu. Najlepszym wyborem będą więc chude ryby morskie takie jak dorsz, sola, mintaj czy miruna – mogą być one zarówno świeże, jak i mrożone. Rybę po grecku można jeść i na zimno i na gorąco.


Na zimno można ją podać na przystawkę lub na kolację, a na gorąco na obiad. Jak zrobić sos grecki do ryby? W domu jak czasem robie, to wiem ze nie klasycznie, ale zwykle jak mi zostanie smazonego (mrozonego) mintaja w panierce to dodaje warzywa i robie cos w rodzaju ryby po grecku. Pieczona pod pierzynką z duszonych warzyw – marchwi, selera, cebuli i pomidorów – może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy przyrządzać ją także na inne wyjątkowe okazje.


Ważny w potrawie tej jest prawidłowy dobór rodzaju ryby. Jaka ryba do ryby po grecku? Znalazła ona rzesze swoich fanów i przyrządzamy ją coraz częściej i coraz chętniej.


Do przyrządzenia wyśmienitej ryby po grecku niezbędne okażą się oczywiście ryby! Jak przygotować naprawdę pyszną rybę po grecku dowiesz się z poniższego artykułu.

Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Doprawiamy solą do smaku i jeśli warzywa wydają się za , podlewamy odrobiną wody. Gdy warzywa będą miękkie, układamy w półmisku na zmianę warzywa i rybę.


Na samym wierzchu powinny być warzywa. Dekorujemy dużymi gałązkami natki. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia. To tradycyjne polskie danie serwowane jest najczęściej na Wigilię. Do tego smakuje wszystkim.


Pożywna ryba i solidna porcja warzyw z ryby po grecku czynią pożądane danie w codziennej diecie. No ale bez panierki to już nie będzie ryba po grecku, tylko ryba duszona w warzywach. To dwie niby podobne, ale jednak inne potrawy.


Poza tym te warzywa trudno nazwać sosem. nie są ale panierka od tego nie rozmięka. Oczywiście chrupiąca nie jest, ale smaczna i dobrze trzyma się ryby. Usmażone kostki lub płaty ryby układam w naczyniu. Na rybę wylewam warzywa i równo rozprowadzam.


Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, delikatnie podduszamy ze szczyptą soli na oleju lub maśle. Marchew, pietruszki oraz seler myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. W dużym garnku umieszczamy starte warzywa oraz wcześniej podduszoną cebulkę. A ja jadłam w Grecji, a właściwie na Cyprze, danie przypominające rybę po grecku.


Były to kawałki ryby w trochę rzadszym niż nasz, sosie z włoszczyzny z listkiem laurowym i zielem angielskim. Smakowało podobnie i byłam bardzo zaskoczona tym daniem. Podsmaż wszystkie warzywa, podduś je razem z koncentratem pomidorowym i dobrze dopraw.


Kiedy warzywa będą gotowe –. Jakie warzywa dodać do ryby po grecku? Jaką rybę wybrać do ryby po grecku? O nas For importers Biuro Prasowe Mapa Serwisu Mapa Tagów. Obrane warzywa ucieramy na dużych oczkach tarki, a cebulę siekamy w kostkę.


Na rozgrzaną, głęboką patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy i lekko zarumieniamy cebulkę,.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty