wtorek, 28 marca 2017

Ciasto z gotową masą makową i jabłkami

Ciasto z gotową masą makową i jabłkami

Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia.


Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Wylej masę na przestudzony spód i wstaw całość do piekarnika na minut w 180°C.


Następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz ciasto jeszcze przez pół godziny. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta z gotową masą makową i jabłkami. Na ciasto w foremce ułożyć obrane jabłka pokrojone na kawałki i zalać ciastem z makiem. Ciasto delikatnie wymieszać.


Wyniki wyszukiwania dla kruche ciasto z masą makową i jabłkami pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Desery Makóweczki czyli kruche ciasteczka z masą makową. Gotowców tym bardziej nie lubię. Mimo to postanowiłam poszukać inspiracji na zrobienie czegoś z masą makową.


I znalazłam właśnie to ciasto. To był strzał w dziesiątkę. Składniki: - puszka gotowej masy makowej 850g ( np. Bakalland)) - 3-jabłka , obrane i starte na Zobacz więcej.


Ciasto z gotową masą makową i jabłkami

Do drugiej połowy ciasta delikatnie wmieszać gotową masę makową. Upieczone ciasto ostudzić. Mus z jabłek: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, wlać.


Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka. Zawsze szybko znika z patery. To w większości sama wilgotna masa makowa. Makowiec japoński jest ciastem bez spodu.


Rewelacyjne ciasto z makiem i jabłkami na puszystym biszkopcie. Słodycz maku złamana warstwą jabłkową nadaje całości niepowtarzalnego i wyjątkowego smaku - ciasto idealne na święta. To propozycja dla tych, co wszystko zostawiają na ostatnią chwilę. Wszystko miksujemy razem i pieczemy! Szczególnie ważny jest dodatek czekolady, dzięki niej zwykły makowiec przybiera postać dość wykwintnego torciku makowo - czekoladowego.


Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Dodaj do niej przygotowaną wcześniej masę makową oraz starte jabłka, orzechy i kaszę mannę, dzięki której makowiec nabierze odpowiedniej konsystencji.


Ciasto z gotową masą makową i jabłkami

Aby ciasto było bardziej puszyste, na koniec delikatnie połącz wymienione wcześniej składniki z ubitą na sztywno pianą z białek. Do miski przełożyłam masę makową. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej.


Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Uwaga: możesz użyć gotowej masy makowej z puszki (bez konserwantów i chemicznych dodatków), ale wtedy należy radykalnie zredukować ilość cukru (lub zupełnie z niego zrezygnować) i. Nie wszyscy jednak mają. Robiłam ciasto z go maku, a nie masy. Mak ugotowałam, zmieliłam. Ale masa makowa była sypka!


Dodałam wiec jeszcze startego jabłka i trochę. Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. Dobrze jest też sprawdzić konsystencję gotowej masy makowej – jeśli jest zbyt sucha, można dodać olej kokosowy.


A oto jeszcze jeden ekspresowy i łatwy przepis na japoński makowiec z jabłkami. Masa makowa jest delikatnie migdałowa, a ser śmietankowo-waniliowy. Spód jest kruchy i cieniutki. Kruche ciasto z jabłkami i makiem. Na cieście wyłożyć ostudzone jabłka, na jabłka wylać masę makową i na to zetrzeć resztę kruchego ciasta.


Doskonale zastępuje makowiec. Margarynę utrzeć z cukrem. Do masy dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodaj mąkę, skórkę cytrynową, śmietankę i dobrze.


Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasta i torty. Masę makową możecie przygotować sami (można wcześniej), albo możecie wykorzystać gotową masę makową (proponuję tylko wtedy do niej dodać ze dwa jajka, trochę masła i wszystko razem podgrzać na małym ogniu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty