wtorek, 14 marca 2017

Pampuchy przepis

Pampuchy robiła moja babcia, mama, a teraz robię ja. Najczęściej na słodko, ale lubię też po przestygnięciu przekroić na pół, włożyć do środka plasterek sera żółtego, wierzch i spód posmarować masłem i zapiec w opiekaczu. Na szczęście efekt pracy wyszedł znakomity - pampuchy takie, jakie pamiętam z dzieciństwa.


Sposób przygotowania przepisu: PAMPUCHY NA PARZE. Drożdże i cukier rozetrzyj dodaj po dwie łyżki mąki i ciepłego mleka.

Postępujemy tak samo z pozostałymi. Uparowane buchty podajemy od razu na słodko z owocami i śmietaną lub na wytrawnie z sosami mięsnymi. Dzisiaj zrobilam Twoje pampuchy na obiad - sa pyszne!


Wymyslilam do tego sos pieczarkowy - pychotka! Na drugi raz jesli bede robic pampuchy z sosem pieczarkowym lub innym nieslodkim, to dodam mniej cukru do ciasta, ale i tak bylo niebo w gebie! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga cztery lewe rece w kuchni.


Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru i mąkę - tyle, by rozczyn miał konsystencję śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Pozostałą mąkę przesiać i razem z jajami dodać do wyrośniętego rozczynu. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić. Racuchy bez jajek i bez masła, w naszej rodzinie nazywane też pampuchami i tradycyjnie jedzone na zakończenie kolacji wigilijnej. Racuchy z tego przepisu są tak smaczne, że będziecie je robić nie tylko podczas Świąt :-) Dzieci za nimi przepadają, dla mnie są szczególnie atrakcyjne w wersji ze smażonymi jabłkami. Polecane przepisy: pampuchy Zobacz więcej.


Pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe na parze. Idealne na słodko i na słono. Tradycyjnie przyrządza się je na parze.


Niektórzy nazywają je jednak pączkami, a jeszcze inni mówią o nich „pyzy”. Nazwy są zróżnicowane m. Te ciekawsze to: parzaki, kluchy z łacha, parowce lub parowańce oraz buchty. Nazywane są także po prostu bułkami i pyzami na parze lub kluskami parowymi. Polecam przepis na pampuchy delikatne puszyste na parze. Po kolei pokazuję, jak prosto zrobić udane parowańce czy buchty.


Dołączam prosty sposób na sos serow. Przepisy z kategorii pampuchy na parze. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.

Takie domowe pampuchy przywołują mi smak dzieciństwa i bułek drożdżowych, które robiła moja babcia. Bogracz to typowa potrawa węgierska. Drożdżowe, mięciutkie, delikatne… U mnie w wersji letniej z mrozonym sosem wiśniowo-cynamonowym. drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać jajka i mleko, dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wlać masło i ponownie wyrobić.


Kluski na parze zwane również pampuchami to mięciutkie drożdżowe bułeczki gotowane na parze. W Niemczech i Austrii zwane pod nazwą Germknödel nadziewane są powidłami śliwkowymi, a z góry posypane zmielonym makiem z cukrem pudrem i polane roztopionym masłem. Taką właśnie wersję prezentuję Wam poniżej.


W naszej rodzinie pampuchy przygotowywało się od zawsze. Szperając w otchłani mojej wielkiej zamrażarki, odkryłam mały woreczek z truskawkami. Pieczarki z cebula, solą, pieprzem i tymiankiem podsmażamy. Mięso kroimy w kosteczkę, doprawiamy curry lub gyrosem i smażymy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pampuchy.


Posmakuj tradycyjnej polskiej kuchni i przygotuj kluski na parze, czyli popularne pampuchy. Te puszyste pączki z drożdżowego ciasta gotuje się zaledwie w kilka minut - w parowarze lub po prostu w garnku nad gorącą wodą. A ja, wychowana z dala od Śląska i Wielkopolski w dzieciństwie nigdy takich klusek nie jadałam. Makaron z owocami i śmietana, leniwe ze śmietana albo masełkiem, racuchy drożdżowe, wreszcie w lecie bardzo często tzw. Zawsze co roku Babcia stawała przy garnku nakrytym sitkiem i podawała wielkie kluchy :) Nigdy nie starałam się ich zrobić sama aż do dzisiaj.


Czy znacie przepis na parowańce? Proste kluchy lub bułeczki gotowane na parze to jarskie, sycące danie. Parowańce smakują najlepiej z owocowymi sosami, ale mogą być też wytrawne parowańce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty