wtorek, 7 marca 2017

Przepus na zurek

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w duże kawałki. Przepis na pyszny żurek - idealne danie na Wielkanoc. Cebulę obrać, pokroić wraz z boczkiem w kostkę. Polaków, kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodne dni.


To przykład potrawy, która zawsze była, jest i będzie stałym punktem w menu każdej karczami regionalnej.

Czy konieczny jest zakwas na żurek? Domowy zakwas na żurek ETAP 1: Mąkę wsyp do dużego słoika i lekko spulchnij łyżką, zalej go przegotowaną ciepłą wodą i bardzo dobrze wymieszaj. Dodaj przyprawy oraz kromkę chleba na zakwasie. Słoik zakryj gazą aby docierało powietrze i zostaw w ciepłym miejscu na dni.


Każdego dnia mieszaj zakwas łyżką aby zakwas nie. Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur.


Zakwas jest w moim domu nowością, może nie sam w sobie ale jego przygotowywanie.

Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np.


Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu.


A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Innymi popularnymi dodatkami są jajka i opcjonalnie ziemniaki, boczek i grzyby. Warto poznać prosty przepis na żurek z białą kiełbasą.


Kroki wykonania: Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie. Ziemniaki obrać opłukać i pokroić w kostkę,wrzucić do wywaru i gotować ziemniaki do miękkości. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru. Wlać zakwas i ponownie zagotować. Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy.


Całość zalej wodą, przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką.

Odstaw w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej na 4-dni, aż pojawi się kwaśny zapach oraz smak oczywiście. Można od razu wlać go do zupy lub przechowywać przez tygodnie w zamkniętym słoju w lodówce. Jeśli miałabym stworzyć osobisty ranking ulubionych zup, żurek byłby w pierwszej trójce. Odpowiednio kwaśny, doprawiony czosnkiem i majerankiem.


W naszej rodzinie pojawia się bardzo często, zwykle jako sobotni obiad albo na Wielkanocnym śniadaniu, Najlepszy jest żurek na domowym zakwasie, dlatego często przygotowuję zakwas na zapas i trzymam go w lodówce. U mnie zazwyczaj gości barszcz, dlatego postanowiłam, że w tym roku podzielę się z wami przepisem na żurek (przewrotnie). Oczywiście gotowy zakwas możecie kupić, ale nie ma to jak ukiszony własnoręcznie żur, który smakuje 1razy lepiej.


I wbrew pozorom nie wymaga on specjalnych zabiegów, ani nie psuje się szybko, a na Waszą. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Sprawdzone przepisy na żurek. Znajdź przepis na żurek w Ugotuj. Obrane warzywa kroimy w kostkę.


W garnku podsmażamy na oliwie czosnek z cebulą. Prosty przepis na żurek - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!


Karol Okrasa Żurek chrzanowy z kiełbasą. Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą. Nie od dzisiaj wiadomo, że prawdziwy domowy żurek powinien być ugotowany z użyciem przygotowanego kilka dni wcześniej zakwasu na żurek, który jest odpowiedzialny za wyborny kwaskowaty smak wywaru. Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni. Historia z żurem ma drugie dno.


Mój luby ma swoją teorię na temat j. Według jego teorii jest żurek, żur:samotny, żonaty i barszcz biały. Mnie te jego subtelności nie obchodzą ale w jego wykonaniu to żur na pewno żurem nie był. Tradycyjny żurek na kiełbasie - sposób przygotowania: Obierz cebulę i czosnek, pokrój na ćwiartki. Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach. Zagotuj szklanki wody, dodaj grzyby, cebulę i czosnek, lekko posól.


Jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory.


Wypróbuj więc przepis na szybki żurek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty