Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Najlepsza zupa botwinka - przepis na zupę z botwinki na wiosnę. Pyszna zupa botwinkowa z marchewką, pietruszką i ziemniakami oraz jajkiem i koperkiem, zabielana śmietanką lub jogurtem. Mój przepis na zupę botwinkę jest bardzo prosty i sprawdzony.
Botwinka to królowa wiosennych zup. Tylko raz w roku mamy okazję zajadać się tą niezwykle szybką do zrobienia i super pyszną zupą nowalijkową. Pamiętam jak z wytęsknieniem czekałam na pierwszą majową botwinkę mojej babci!
Teraz przygotowuję ją sama #128578; Dla siebie i oczywiście Małego Szpinakożercy. Jeżeli chcesz, by również na twarzy Twojego dziecka zagościł taki uśmiech, wykorzystaj ten przepis! Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Zatem przy zakupie oglądajmy wielkość pęczków, niekiedy trzeba kupić dwa.
Niektórzy podają tę zupę z przekrojoną połówką jajka, nie dodając ziemniaków. U nas ziemniaki to dodatek obowiązkowy, zatem nie dyskutuję, dodaję, w kuchni. Dodane przez smakoszkammm w: Tylko o kuchni.
Jedno nie wyklucza drugiego. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić na cienkie plasterki.
W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki (ok. 5-minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować. Nie wyobrażam sobie wiosennego stołu na którym nie stałaby botwinka. Zachęcam wszystkich do wypróbowania - oto mój przepis na botwinkę. To tradycyjna metoda przygotowania ale można ją modyfikować według uznania.
Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Jedna uwaga Borys - latoś mszyca obsiadła stadnie młode pędy ćwikłowe, które są podstawowym surowcem do przyrządzania botwinki. Od biedy można wiec nie używać krowich kości, a i tak będzie treściwie. W sam raz na upalne dni.
Zdecydowanie moja ulubiona zupa wiosenna! A jak wiosna to koniecznie musi być pyszna, aromatyczna botwinka. Koniecznie z jajem, koperkiem i młodymi ziemniaczkami.
Takie smaczne czasy roślinnego gotowania :) Zupę z botwiny robię na wiele sposobów, zawsze zabielam ją mlekiem kokosowym tłustym lub śmietaną kokosową, oj jest wtedy najlepsza. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. W kubku rozprowadzić mąkę z odrobiną zimnej wody, dodać do zupy, zagotować, kiedy zupa jest już gotowa doprawić przyprawami, zabielić śmietaną.
MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA Obserwuj bloga Obserwujesz bloga MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA. Na upały najlepszy chłodnik. Przepisy na temat: najlepsza botwinka.
Chłodnik jest w polskiej kuchni od wieków. Jadamy go zawsze latem, gdy nadchodzą upały, bo orzeźwia, dodaje energii, uzupełnia niedobory płynów w organizmie i przede wszystkim znakomicie smakuje. Syci, a nie przeciąża organizmu w gorące dni. Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji, w tym do Kameralnej w Chodzieży. Prosta i świetna w smaku zupa staropolska smakuje każdemu.
Dziś pyszna domowa botwinka lub zupa z młodych buraczków. Gorąca, z buraczkami, marchewką i korzeniem pietruszki oraz z podduszoną na maśle botwiną. Zupa jest delikatna, pełna smaku, u. Pyszna, pożywna zupa bez wątpienia kojarząca się z wiosną.
Dodać ząbek czosnku, vegetę, cukier, gotować min na małym ogniu. Po tym czasie, dodać ocet i gotować jeszcze min. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wlać do botwinki (nie gotować). Zachowuje jednak przy tym swój niepowtarzalny smak.
Aby przywrócić piękny kolor zupie, najlepiej po dodaniu soku z cytryny, a przed zabieleniem zupy śmietaną – wrzucić odłożone wcześniej i obrane 1-buraczki i całość podgotować. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.