piątek, 10 marca 2017

Golonka przepis gotowana

Zalać wodą (tyle, żeby golonka była przykryta) i zagotować. Jak ktoś nie chce używać kostek rosołowych, to może golonkę zalać bulionem wieprzowym. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Wkładamy do garnka zalewamy woda , solimy , dodajemy marchew i por.


Zagotowujemy , zbieramy szumowinę i gotujemy godziny na małym ogniu.

Włoszczyznę oczyścić, opłukać i dodać do golonek, gdy są prawie miękkie. To danie chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań. Ale tym razem za gotowanie zabrał się Piotrek, to jego sposób.


W naszym domu zdeklarowanym fanem tego typu dań jest zdecydowanie mój mąż, ja zasiadam do nich przy okazji ;-) ale jak nie zasiąść, skoro to takie dobre! Dziękuje za pyszny przepis, goloneczka pyszności, nie można się oprzeć. Wlać szklankę wywaru z gotowania golonki (naokoło mięsa, żeby nie spłukać przyprawy).


Włożyć do piekarnika, nie przykrywać.

Piec około godziny podlewając wytworzonym sosem co minut. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na golonka wieprzowa gotowana. Zostawić na 3-godziny, najlepiej na całą noc. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej.


Przepis na klasyczną pieczoną golonkę, taką swojską, domową dobrą golonkę. W rodzinie mam kilku wielbicieli golonki i staram się przygotować im taki specjał jaki lubią. Ma być smacznie, golonka powinna być miękka, nie gumiasta, delikatna, ale o wyrazistym smaku. Przygotowanie takiej golonki nie jest trudne, jedynie wymaga czasu, bo dobra golonka musi się długo gotować, tak by mięso było miękkie, nigdzie nie było żylaste czy twarde, dobra golonka musi być delikatna! składniki marynaty dzielimy na połowę i dokładnie mieszamy, np.


Jedną połową nacieramy golonki, wkładamy je do szklanej i odstawiamy na godziny. Następnie drugą połowę składników wrzucamy do wrzącej wody i zalewamy golonki. Golonki mocno zrumienić z każdej strony.


Przepis na golonkę w piwie inspirowaną przepisem Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Ostrowie Wielkopolskim. Brzmi wybornie, smakuje jeszcze lepiej. Przyrządzanie tego wyśmienitego dania rozpocznij od dokładnego umycia i osuszenia golonki.


Jeśli pozostały na niej włoski, opal je nad kuchenką gazową lub usuń nożem.

Dodać do gotowania przyprawy: listki laurowe, pieprz, ziele angielskie i gożdziki. A dobra golonka jest na prawdę dobra, a nawet jeszcze lepsza. Poza wielkimi i niedyskutowalnymi zaletami, golonka ma jedną zasadnicza wadę - jej dobre przygotowania wymaga bardzo, ale to bardzo dużo czasu i niestety, dodatkowo podczas gotowania zapewnia niezbyt miłe wrażenia zapachowe.


Nie wiem czemu naszła mnie nagle ochota na golonkę. Może dlatego, że nie jadłam jej już szmat czasu. Stwierdziłam więc, że raz na kilka lat można sobie pozwolić na taki przysmak i przygotowałam golonkę gotowaną, a następnie pieczoną.


Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. GOLONKA W KAPUŚCIE - przepis na najlepszą, domową golonkę. PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie.


Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Wtedy delektowanie się jej smakiem może stać się okazją do prawdziwego świętowania i nigdy nie spowszednieje. Przedstawiamy przepisy, które z pewnością zaspokoją apetyty największych łasuchów. Zobacz przepis na smaczną golonkę z ziemniakami!


Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Przepis na dobre gotowanie Twoja książka kucharska LoginHasło Zapamiętaj mnie Zapomniałeś hasła Zobacz więcej. Agiatis Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Moja kulinarna przygoda. To dla mnie bardzo tradycyjne danie.


Młoda kapusta gotowana to jak zawsze hit sezony, Oj tak, młoda kapusta gotowana delikatna, soczysta, słodka w smaku, o aromacie świeżości, koperku i domu jest dla mnie wspomnieniem kuchni dziecinnej, ale również sposobem mojego gotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty