wtorek, 28 lutego 2017

Moje wypieki masa makowa

Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady. Aby wykorzystać masę makową w wypiekach wystarczy ją połączyć z ubitymi białkami (lub całymi jajkami, jajek można też nie dodawać - w zależności od przepisu). Na masę z 5g maku potrzeba ubitych na sztywną pianę białek.


Dzięki nim masa jest zwięzła, nie kruszy się, nie odstaje od ciasta. Trzeba dość cienko rozwałkować,ale pracuje się z nim dobrze , więc nie powinno być problemów z masą makową.

Ta z przepisu pani Doroty jest pyszna, a gdyby próbowała pani z Nutellą to trzeba ją lekko podgrzać w kąpieli wodnej , bo jak jest w temperaturze pokojowej to ciężko się ją rozsmarowywuje. W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką. Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez minut, lub trochę dłużej, do tzw.


Domowa masa makowa przygotowana od podstaw, bez zbędnych sztucznych dodatków - po prostu najlepsza! Polecam mały trening - niebawem dodam przepis na makowiec zawijany z wykorzystaniem właśnie tej masy, więc koniecznie upieczcie. Kolejne połączenie masy makowej i serowej.

Obiecane kruche tartaletki makowo serowe. Ponieważ jest to „załącznik” do seromakowca, więc ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Ciasto kruche już schłodzone, masa serowa i makowa gotowa, pozostało tylko poskładać składniki w całość.


Do tego jest łatwa do przygotowania. Możecie użyć go maku zarówno zmielonego lub też nie. Osobiście polecam kupić mak już zmielony. Zaoszczędzi nam to sporo pracy. Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka.


Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Od razu na surowe ciasto drożdżowe należy nałożyć masę makową.


Trzeba wziąć pod uwagę, że ciasto może się trochę zapaść pod ciężarem masy, a masa wysuszyć (to nie jest przepis na makowca, ale na masę makową do rolady), dlatego upieczenie w formie strucli wydaje mi się lepszym pomysłem. Najlepsze ciasta, ciasteczka, desery i pieczywo. Najsłodszy blog w sieci.


Tradycyjne polskie przepisy na słodkości - znane i lubiane. Słodkości znane na całym świecie. Autorskie przepisy ze zdjęciami.

Na balkonie stała sobie moja masa makowa, więc ciasto zrobiłam dosłownie w moment #128578; Możecie przygotować sobie taką domową masę makową z mojego przepisu na makowiec zakręcony – ja ją robiłam z maku mielonego. To znacznie przyspieszyło pracę. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Masę makową można też śmiało zamrozić.


Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta. Ciasteczka makowe Ciasteczka makowe to pierwszy z przepisów z książki „Kuchnia Polska wg Pawła Małeckiego”, który postanowiłam wypróbować. Pomyślałam, że może przyda się Wam przepis na masę makową do wszelakich makowców, sero-makowców czy klusek z makiem ;) Masa jest pyszna, słodka i bogata w całe mnóstwo bakalii. Desery domowa masa makowa. Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński.


To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników.


Przepisy z kategorii masa makowa. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Jeśli chcesz zrobić domową masę makową, to podążaj za moim przepisem - domowa masa makowa.


Polecam przygotować większą porcję masy i część zamrozić. Taka masa może być przechowywana w zamrażalce nawet rok. Do 6gramów masy makowej dodaj ubite na półsztywny trzy białka jajka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty