poniedziałek, 13 lutego 2017

Makowiec z gotowego maku

Mak u mnie od razu wchłonął całe mleko i masa była dosyć gęsta. Cały czas podgrzewając mak i pamiętając o mieszaniu dodajemy: posiekane drobno orzechy, podprażone i migdały. Wiligiljne ciasto z maku.


Tofurnik z makiem czyli wegański makowiec to był mój cel już od jakiegoś czasu. Makowiec z gotowej masy makowej.

Zawsze jednak cos mi nie pasowało. Wychodził zawsze bardzo dobry, ale ciągle wydawało mi się, że to jeszcze nie to. Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z gotowego maku.


Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak.

Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy? Bede wdzieczna za podpowiedz. Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.


Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Lista przepisów na makowiec z gotowej masy z puszki z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.


Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Domowe makowce, czyli tradycyjne ciasta z makiem. Pieczone głównie na Wigilię i Święta. Mogą mieć postać strucli (makowiec zawijany) z ciasta drożdżowego lub być uformowane na kształt gwiazdy z nadzieniem makowym.


Poniżej znajdziecie przepisy łatwe i nieco trudniejsze, tradycyjne i nowoczesne, takie, które udadzą się każdemu, nawet z gotowej masy makowej. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta.

Polecam mak sypki, już zmielony (jest w większości dużych sklepów), a jeśli ma być gotowa masa, to należy zadbać aby była dobrej jakości. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Dwa makowce mi wyszly i sa juz w piecyku.


Sama ta gotowa masa to nie wspaniala ale upiekszylem ja rodzynkami i daktylami wymoczonymi w rumie. Ciasto to pozytywne zdarzenie bo wyroslo prawie 3X a uzywalem suchych drozdzy do ciast slodkich. Tata Lubego ostatnio wręczył mi puszkę gotowej masy makowej i dał zadanie: upiecz jakieś ciasto. Nie bardzo wiedziałam jak się za to zabrać, ponieważ nie przepadamy za suchym makowcem, wolimy bardziej wilgotne ciasta.


W dodatku nie przepadam za gotowymi produktami, wolę zrobić sobie wszystko sama. W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze.


Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego.


Szybka do zrobienia masa makowa z mielonego maku. Aromatyczna, z dużą ilością bakalii. Mleko wraz z drożdżami i cukrem należy podgrzać, aby było letnie (nie gorące!). Następnie należy połączyć je z pozostałymi składnikami i wyrobić na jednolite ciasto. Na pół godziny stawiamy je w cieple do podwojenia objętości.


Każdą z nich rozwałkowujemy na. Dodajemy do niej masło, żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy w dłoniach do uzyskania jednolitego ciasta. Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie.


Gotowe dzielimy na dwie części. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Pani Dorotko, makowiec siedzi w piekarniku a ja tak sobie pomyślałam, czy nie odcisnęłam za bardzo maku i makowiec będzie suchy a nie wilgotny.


Gdyby tak się stało, czy mogę makowiec polać z góry (nasączyć)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty