Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Możemy podać je w wersji wytrawnej lub słodkiej. Naleśniki z maślanką 455.
I skoro wyszły naprawdę dobre to pomyślałam, że trzeba pokombinować. I dziś jeszcze prościej i szybciej niż ostatnio.
Niby nic wymyślnego Zobacz więcej. Wlewamy odrobinę masy, rozprowadzamy ją na patelni i smażymy naleśniki. Smażymy naleśniki po obu stronach.
Od czasu do czasu przecieramy pędzelkiem z tłuszczem patelnie. Byłyśmy z mamą w barze mlecznym, gdzie podawali najlepsze naleśniki. Cienkie ciasto naleśnikowe, pyszny ser twarogowy i do tego ta cudna polewa z kwaśnej śmietany.
Pomimo wielu prób nie jestem w stanie odtworzyć tego smaku, może to nie był smak tylko emocje jakie wtedy wywołał ten posiłek z mamą.
Są bardziej delikatne i elastyczne od zwykłych naleśników. Bardzo dobrze się smażą. Będą nadawały się świetnie do zwijania (np. do krokietów). Wystarczy ją tylko podgrzać i dogotować ryż lub makaron.
Dzisiaj również utworzyłam nowy dział — o który od dawna mnie prosiliście — z przepisami dla dzieci. Znalazły się w nim starsze przepisy na pierogi, zupy, naleśniki i placuszki jak i ostatnio dodane przepisy na kotlety mielone, pulpeciki i smażone filety z kurczaka. Puchate naleśniki na maślance. Do jednej wsyp składniki i wymieszaj,do drugiej mokre i wymieszaj.
Mokre składniki dodaj do suchych i dokładnie wymieszaj. Ciasto nakładaj łyżką na dobrze rozgrzanej patelni i smaż z obu stron na złoty kolor. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia, a następnie odstawiamy na minut, aby ciasto mogło popracować. Jakiś czas temu zrobiłam naleśniki z maślanka i bananem (tu).
Do garnka wsypujemy składniki sypkie. Następnie wlewamy maślankę, olej lub masło. Całość mieszamy mikserem na gładką masę.
Podajemy na różne sposoby. To było pierwsze danie, które nauczyłam się gotować. Tak bardzo lubiłam racuchy z jabłkami, że mama miała dość mojego marudzenia i kazała mi iść do kuchni. I albo zrobię je sobie sama, albo będę cierpieć w milczeniu.
Znajdziecie wśród nich nie tylko całą gamę pomysłów na maślankowe koktajle z dodatkiem swojskich i egzotycznych owoców, lecz także przepisy na chleby i bułeczki maślane, naleśniki z maślanką , ciasto na pizzę, zapiekankę oraz smakowite. To jedno z szybszych ciasto ucieranym na oleju. Ciasta pieczone na oleju są tańsze i dłużej zachowują świeżość. Szybkie ciasto z maślanką może być Twoim ulubionym ciastem do kawy.
Jest świetnie nie tylko dlatego, że szybko i prosto się je robi. Pyszne i puszyste, mięciutkie w smaku, po prostu rozpływające się w ustach. Zamiast mleka można użyć do nich mleka zsiadłego lub kefirem wymieszanym z maślanką. To właśnie te składniki sprawiają, że ciasto smakuje wyjątkowo. Pyszne ciasto z maślanką, które zawsze się udaje.
Przepis prosto z bloga Kulinarna maniusia. Smakiem przypomina mi ciasto drożdżowe, jest jednak o wiele prostsze do zrobienia. Taką frużelinę możecie przygotować także z mrożonych owoców. Placki smażą się bardzo dobrze na j patelni. Dzięki maślance są bardzo delikatne w smaku.
W tym przepisie najważniejszy jest krem czekoladowy przygotowany dosłownie w kilka chwil z powideł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.